En af de gode egenskaber ved plast er, at det kan genanvendes. I hvert fald i teorien, for i praksis ender langt det meste plast med reelt at være engangsplast. Modsat fx glas, er det reelt kun omkring 15-20 procent af det indsamlede plastaffald, der genavendes.
Nu har Muhammad Rabnawaz, en lektor ved Michigan State Universitys ansete School of Packaging, måske hittet en brugbar og meget billig løsning, der kan sætte den procentdel i vejret – bordsalt.
En af metoderne til at genanvende plast er pyrolyse. Her nedbrydes plasten til gas, flydende olie og et uønsket voksagtigt stof, der anses for at være et biprodukt.
Men måske er det næsten omvendt, for det faste stof udfør en stor restdel, og det er her at saltet kommet i spil som en ekstrem billig katalysator.
I tidligere arbejde viste Rabnawaz og hans team, at kobberoxid og bordsalt fungerede som katalysatorer til at nedbryde polystyren . Nu har de vist, at bordsalt alene kan eliminere voksbiproduktet i pyrolysen af polyolefiner – en polymertype, der tegner sig for 60 % af plastaffaldet.
Når man brugte bordsalt som en katalysator til at pyrolysere polyolefiner, producerede holdet for det meste flydende olie indeholdende kulbrintemolekyler svarende til det, der findes i dieselbrændstof. Og man kan genvinde saltet ved blot at vaske pyrolyse-olien med vand.
I dag anvendes ofte en platin-aluminiumoxid-katalysator. Den var mere effektiv ved polyolefiner end saltet, mens de to havde samme effektivitet ved metalliserede film – en fødevareemballage som i øjeblikket ikke genanvendes i nævneværdig grad
Den store fordel er naturligvis, at saltet kun koster en brøkdel af prisen sammenlignet med den kostbare platin-løsning.
Salt-katalysatoren er dog endnu ikke på vej ud til kommercielt brug. Forskerne har bl.a. endnu ikke fuldt ud karakteriseret gasprodukterne fra pyrolyse med bordsalt.
Kilde: scitechdaily