Med Seniorforsker Bent Lauritzen i spidsen, har Danmarks Tekniske Universitet (DTU) oprettet et nyt tværfagligt center for nukleare energiteknologier; DTU Nuclear Energy Technology.
Idéen med det nye center er, at konsolidere og styrke forskningen i atomkraftteknologier og bidrage med viden til samfundet. Det skal bl.a. ske gennem uddannelse og samt samarbejde med bl.a. danske virksomheder, der arbejder med at udvikle nye reaktortyper.
– Klimakrisen har nået et omfang, som gør det helt afgørende, at vi forsker i alle de teknologier, som kan være relevante i forhold til at udfase fossile energikilder. Så anset om atomkraft har en fremtid i Danmark, så er det vigtigt for DTU, at vi har forskning på området – bl.a. fordi vi har en forpligtelse til at kunne bidrage med forskningsbaseret viden til samfundet og vores studerende. Vores ambition med oprettelsen af det nye center er at styrke den del af forskningen, der retter sig specifikt mod nukleare energiteknologier, siger DTU’s rektor, Anders Bjarklev.
Selvom forskning i atomkraft har været begrænset i Danmark gennem de sidste 40 år, har DTU bevaret flere forskningsmiljøer, der arbejder med kernefysik og nukleare teknologier og har således fastholdt faglig ekspertise på området.
Under ledelse af Bent Lauritzen, der er seniorforsker på DTU Fysik, skal Center for Nuklear Energiteknologi styrke samarbejdet mellem relevante forskningsmiljøer, i dag bl.a. placeret på institutterne DTU Fysik, DTU Energi, DTU Kemi og DTU Construct, samt være en fælles indgang til området.
Udviklingen inden for atomkraft går stærkt, og teknologien har rykket sig markant, især gennem de sidste ca. 15 år. Udover at der etableres nye, såkaldte generation IV-kraftværker, som en videreudvikling af store, traditionelle atomkraftværker, arbejdes der på at udvikle små, modulære reaktorer.
Disse adskiller sig fra de traditionelle værker både ift. størrelse, ydelse og opbygning. En række universiteter og virksomheder verden over – heriblandt to danske startups – arbejder på at udvikle og kommercialisere netop disse små, modulære reaktorer.
– De teknologiske nybrud, der foregår inden for atomkraft i disse år, er forskningsmæssigt enormt interessante. De moderne reaktorteknologier kan meget vel vise sig at kunne bidrage betydeligt til verdens energiforsyning, og det er det, vores forskning skal være med til at afklare. Det er afgørende, at vi som teknisk universitet er klar til at gribe nye teknologiske muligheder, når de opstår, siger Bent Lauritzen.
Kilde: DTU