Nogle kalder drikken Ouzo for Grækenland på flaske, men den anissmagende græske brændevin, der er landets nationaldrik, gemmer også på en hemmelighed, der på sigt kan føre til bedre emulsioner.
Normalt er Ouzo en klar væske, men når den blandes med vand forvandles den til en mælkehvid opløsning. Det skyldes stoffet anethol. Det er opløseligt i alkohol, men ikke i vand, som dermed får anethol til at udfælde.
Ud over at være et festligt indslag, kan det også være vejen til bedre emulsioner. For selvom vi godt kender til emulsioner, har vi ikke forstået dem fuldt ud. Nu har en række forskere offentliggjort et studie i ACS Central Science, hvor de afslører, at hemmeligheden måske ligger i emulsionen-dråbernes unikke struktur.
Ved at anvende et specielt elektron-mikroskop (liquid phase transmission electron microscopy, LPTEM), kunne forskerne se, hvad der helt præcist skete i den græske drik. Ved at tilsætte dråberne ganske langsomt, fandt de ud af, at dråberne ikke bare blev større og større. I stedet voksede de til en vis størrelse, hvorefter de i stedet øgede intensiteten.
Dråberne dannede en intern, boblelignende struktur med en stor koncentration af anisekstrakt i kanten og vand og ethanol i midten. Selv ved brug af kommercielt tilgængelig ouzo blev den samme adfærd observeret, selvom dråberne var mindre.
Idéen bag forsøget var naturligvis ikke bare at aflure, hvorfor Ouzo bliver uklar, men derimod at prøve at forstå emulsionens natur, og dermed kunne skabe mere stabile emulsioner.
Kilde: Scitechdaily