
En stor undersøgelse ledet af Lunds Universitet har identificeret et protein i blodet, der kan forudsige type 2-diabetes op til nitten år før symptomerne viser sig. Undersøgelsen er publiceret i Nature Communications.
Vi fandt ud af, at højere niveauer af proteinet follistatin i blodcirkulationen er forbundet med, om en person vil udvikle type 2-diabetes eller ej, uanset andre kendte risikofaktorer som alder, BMI (body mass index), kost eller fysisk aktivitet. Resultaterne er baseret på vores undersøgelse, da vi fulgte 5.400 mennesker op til 19 år før diagnosen to forskellige steder i Sverige og Finland, siger Yang De Marinis, forsker ved Lunds Universitet og ansvarlig for undersøgelsen.
Follistatin er et protein, der hovedsageligt udskilles fra leveren og er involveret i stofskiftet. Stoffet fremmer nedbrydningen af fedt i fedtvæv, der fører til insulinresistens i leveren. Dette øger igen risikoen for fedtlever og type 2-diabetes.
For at undersøge, hvad der regulerer follistatinniveauet i blodet, gennemførte forskerne et såkaldt genomassocieringsstudie (GWAS), en kortlægning af alle gener, på omkring 5.000 individer fra Sverige, Storbritannien og Italien.
Resultaterne viste, at niveauet af follistatin er reguleret af proteinet GCKR (glukokinase regulatorisk protein), som er forbundet med flere metaboliske egenskaber.
Dermed kan follistatin blive den første biomarkør, som kan forudsige fremtidig type 2-diabetes.
Nu skal den viden bringes i spil via kunstig intelligens. Yang De Marinis har startet en ny bioteknologivirksomhed, og målet er, at man via en simpel blodprøve vil måle mængden af biomarkøren, omdanne det til en risikoscore, og dermed vurderer en patients risiko for at få type 2-diabetes.
Kilde: lu.se