Flere og flere drikkevandsborringer indeholder spor af pesticider, men nu er der muligvis en løsning på, hvordan man kommer af med dem. Løsningen, der er fundet på drikkevandslaboratoriet ved Teknologisk Institut, forekommer næsten for enkel. Det handler om at blande sandet fra sandfiltrene fra forskellige vandværker – eller rettere sagt de bakterier, der lever i sandet.
Sandfiltrene indeholder naturligt forekommende bakterier, der uden problemer nedbryder urenheder, og deres evne til at nedbryde pesticider variere også. Faktisk er der meget stor forskel på bakteriefloraen fra vandværk til vandværk, og dermed også sandfiltrenes evne til at nedbryde pesticiderne. Idéen med at blande sandet har indtil vist sig at være utrolig effektiv. I en tank med sand fra et vandværk uden virksomme bakterier blev der tilført lidt sand fra et vandværk med pesticidnedbrydende bakterier. Allerede efter få dage var 50 procent af pesticiderne fjernet. Tallet steg til 70 procent efter få uger.
Selvom man fik et flot resultat, ved forskerne faktisk ikke, hvorfor det virker. Om det skyldes en opblomstring af bakterierne fra donersandet i det nye sand, eller om pesticidnedbrydningsevnen bliver overført mellem bakterierne. Det skal yderligere forskning forhåbentlig vise. Målet er at færdigudvikle en bioteknologi, der kan implementeres i fuld skala på et vandværk. Med de stigende pesticidproblemer på verdensplan vurderes den færdige bioteknologi at have et særdeles stort markedspotentiale.
Ud over Teknologisk Institut var deltagerne i projektet: Kemic Vandrens A/S, DTU Miljø, Københavns Universitet, Herning Vand og Furesø Vandforsyning.