Som specialist indenfor compound er virksomheden PolyComp GmbH både producent af egne produkter, samt private label producent af kompleks teknikplast.
Dets produkter spænder fra højtemperatur plastik og stærk termoplast til bløde, fleksible termoplastiske elastomerer, som kombineres med en bred vifte af tilsætningsstoffer efter ønske. Den omfattende produktportefølje kræver fleksible produktionsfaciliteter, der består af forskellige ekstrudere og nogle specielle skruekonfigurationer. Der er imidlertid en genganger i alle ekstrudere, til ekstraktion af dampe og gasser fra det smeltede materiale.
PolyComp blev grundlagt i 2000, og har hovedkvarter i Norderstedt i udkanten af Hamborg, Tyskland. I 2013 blev PolyComp overtaget af den Hamburg-baserede Feddersen Group, der fokuserer på den globale handel med kemiske og tekniske produkter.
PolyComps kerneforretning omfatter blanding af forskellige polyolefiner som (PP / PE) samt EVA, PA, PBT, PC, ABS, EVOH, POM og PMMA.
Disse compounds blandes med forskellige tilsætningsstoffer der spænder fra kulfibre eller naturlige fibre, enkle fyldstoffer til glasperler, farvetilsætningsstoffer eller voks.
En af PolyComps specialiteter er film compounds, der kræver ekstremt lave mængder gel. Produktionsprocessen involverer et ekstruderings trin med anvendelse af specifikke skruekonfigurationer og anvendelse af en skærmskifter med en høj filtreringspræcision.
Virksomheden bruger i alt otte single- eller tvillingskrueekstrudere.
Det smeltede materiale afgasses i seks af ekstruderne. Frem til 2009 brugte virksomheden væskeringsvakuumpumper til denne proces.
Vedligeholdelseschef Stefan Stolp husker det alt for godt: ”Det at komme af med det brugte vand blev mere og mere problematisk, da gasser og dampe blev blandet med vandet og kondenseret. Omkostningerne ved behandling eller bortskaffelse af vandet steg hele tiden. Henning von Brühl, assistent for produktionslederen, tilføjer:” Vi var aldrig i stand til nøjagtigt at forudsige, hvilken type stoffer der ville samle sig i vandet.
Det var ikke kun gasser, dampe og polymerer fra basisstofferne, dele af tilsætningsstofferne vil også sætte sig i vakuumpumpenes driftsvæske. ”Dette skyldtes den hyppige ændring i produktet. Selv hvis basisstofferne forblev de samme, kunne de forskellige tilsætningsstoffer ændre sammensætningen af stoffer i vandet. Da PolyComp arbejder med tre-skift produktion, fem dage om ugen, blev enorme mængder vand opsamlet til behandling.
Ved at søge efter en miljøvenlig løsning i 2009 kom virksomheden i kontakt med Busch, der tilbød et Plastex-afgasningssystem (fig. 1), som ikke krævede driftsvæsker. Systemet består hovedsageligt af en MINK klovakuumpumpe (fig. 2) og et stående filter og fint filter.
Filtrene bruges til at adskille kondensater og faste stoffer.
MINK klovakuumpumper kræver ikke driftsvæsker som vand eller olie, og er derfor tørtløbende vakuumpumper. Dette betyder, at de forskellige dampe og gasser ikke kommer i kontakt med nogen driftsvæsker, som de kan blandes- eller reagere med. Selv den mest omhyggelige separator teknologi kan imidlertid ikke altid forhindre, at resterende monomerer trænger ind i pumpernes interiør og revner der. Af denne grund er MINK klovakuumpumpen udstyret med en skyleanordning. Dette muliggør, at en præcist doseret mængde skyllevæske føres ind i vakuumpumpen efter et fast interval, hvilket hjælper med at opløse eventuelle momomerer. Vedligeholdelseschef Stefan Stolp definerede mængden af skyllevæske og skylleintervaller for hvert af de ekstruderede materialer.
Skylleprocessen kan finde sted i perioder med nedetid eller endda mens produktionen kører.
Efter at have købt sine første Plastex afgasningssystemer, udskiftede PolyComp gradvist alle sine vakuumringpumpe. Stefan Stolp er meget tilfreds med løsningen. For det første løste det hans problem med spildevand, for det andet er Plastex afgasningssystemerne fuldstændigt pålidelige og kræver kun en lille vedligeholdelsesindsats. Filtrene skal rengøres regelmæssigt, og skyllemidlet skal genopfyldes efter behov. Intervallerne mellem påfyldninger varierer afhængigt af det materiale, der behandles. Dette arbejde udføres direkte af medlemmer af produktionsholdet. Vedligeholdelsesteamet demonterer og rengør hver vakuumpumpe efter 10 måneder i gennemsnit. ”Alt i alt er arbejdsmængden meget overskuelig sammenlignet med hvad vi havde at gøre med de gamle væskeringsvakuumpumper,” siger Henning von Brühl.
Ingeniør Simone Patermann har identificeret en anden fordel ved at bruge Plastex afgasningssystemer. Som produktionsleder har hun altid øje med energiforbruget, ikke mindst fordi PolyComp er certificeret under ISO 50001 for energi systemer. MINK klovvakuumpumper har den højeste effektivitetsfaktor blandt alle mekaniske vakuumteknologier. Dette betyder, at deres strømforbrug altid er lavere sammenlignet med andre mekaniske vakuumpumper med samme ydelse. Dette skyldes to hovedfaktorer. For det første fjerner, eliminering af alle driftsvæsker, behovet for strøm til at transportere dem. For det andet er MINK klovakuumpumper helt kontaktfri. Som et resultat er der ingen komponenter, der gnider mod hinanden, og der kræves ingen kraft for at overvinde denne friktion.
I 2018 installerede PolyComp en ny ekstruderingslinje, hvis hjerte er en tvillingskrueekstruder med et output på op til 1.500 kg i timen. De to dispensering enheder (fig. 3) tillader, at forskellige typer pulverbaserede fyldstoffer tilsættes på samme tid og blandes med en høj udgangskapacitet.
En dispensering enhed kan tilsluttes et Plastex afgasningssystem. Dette reducerer mængden af fyldstoffer og gør det muligt at tredobles massefyldet sammenlignet med en dispensering enhede uden afgasning. Dette øger den samlede outputhastighed markant.
Ledelsesteamet i PolyComp er enige om, at – når det kommer til pålidelighed, vedligeholdelsesindsats og økonomisk effektivitet – valgte de rigtig, ved at vælge Plastex afgasningssystemet fra Busch.
Den høje grad af pålidelighed har en positiv indflydelse på produktionen. Driftsstop forårsaget af nedbrud eller reparationer i sidste øjeblik eller rengøringsarbejde – som det tidligere var tilfældet med væskeringsvakuumpumperne – er nu fortiden.
Vil du høre mere om MINK og dens muligheder kan du kontakte Busch,
Du kan også skrive dig op til Buschs nyhedsbrev eller følge dem på LinkedIn.