Dybt afhængige af dygtige laboranter

Hos virksomheden Minerva Imaging i Ølstykke er de 15 laboranter en uundværlig del af arbejdsstyrken.

Tekst Gunnar Lomborg

Laboranterne udgør omkring ti procent af den samlede arbejdsstyrke på ca. 150 ansatte hos Minerva Imaging, og deres opgaver er meget varierede. Virksomheden udspringer af flere årtiers forskning på Københavns Universitet og Rigshospitalet, og udfører tests og forskning primært indenfor radionuklidbehandlinger af forskellige kræftformer samt behandling af hjerte-kar-sygdomme.

På Minerva Imaging arbejder de både med meget specialiserede og mere generelle opgaver og metoder, som typisk udføres for medicinalvirksomheder, der skal teste lægemiddel-kandidater i mange forskellige sygdomsmodeller – primært indenfor kræft og hjerte-kar-sygdom. Ved opsætning af disse sygdomsmodeller kræves ofte et tæt samarbejde mellem laborant og forsker samt et tværfagligt samarbejde på tværs af afdelinger.

 Store krav til kompetencer

– Vi har en række meget avancerede metoder, som vi tester på mus eller rotter i indenfor forskellige sygdomsområder, men med stort fokus på kræft. For hjerte-karsygdommes vedkommende specialiseres der ligeledes på modeller i gnavere og grise. Her er laboranterne med til at udføre de meget avancerede procedurer, og det stiller store krav til deres kompetencer, for det er typisk ikke noget, de har lært på laborantuddannelsen. Minerva har dog et internt træningsprogram for de ansatte, som medfører fokus på træning i metoderne og mulighed for at forfine deres færdigheder og kunne arbejde sikkert. Man skal vide, hvad man omgås, for de arbejder med radioaktivitet og bærer dosimetre, fortæller Jacob Hald, som er Principal Scientist og Team Leader i Minerva Imaging.

Laboranterne udfører blandt andet cellearbejde i kulturflasker. Disse celler benyttes til opsætning af kræftmodeller i musene, og man kan så teste lægemiddelkandidaten i dyrene. Derfor skal laboranter og andre medarbejdere også kunne udføre operationer på mus og andre forsøgsdyr, og det er i sagens natur præcisionsarbejde. I arbejdet med forsøgsdyrene bruges også MR- og PET/SPECT-scannere, som måler på virkningerne af behandlingen og på sygdomsudviklingen i dyrene.

 De gør tingene efter bogen

– Vi er dybt afhængige af vores laboranter. Der er et tæt samarbejde mellem laboranter og forskere, og det er vigtigt at have to sæt øjne på processerne. Laboranternes styrke er, at de gør tingene efter bogen, og ikke afviger fra det planlagte, som en forsker måske kan forfalde til, hvis han eller hun får en god ide. De sikrer, at tingene bliver gjort færdige, og så kan man bagefter arbejde videre med den nye ide, hvis det er relevant, siger Jacob Hald.

Virksomhedens laboranter har som sagt mange forskellige opgaver, men med et godt udgangspunkt i deres uddannelse, kan deres lærte kompetencer bruges, og de er ligeledes gode til hurtigt at tilegne sig nye metoder, og sætte deres eget præg på virksomheden. Og det gælder såvel de erfarne som de nyuddannede, fortæller Jacob Hald.

Satser på flere praktikanter

Han oplever at praktikanterne er dygtige og glade for, at der er så mange emner, man kan specialisere sig i, men virksomheden mener også at de har meget at tilbyde:

– Laboranterne har en stor medindflydelse på arbejdet, og i modsætning til en stor produktionsvirksomhed er vi stadig så lille en virksomhed, at man som laborant kan følge effekten af sit arbejde fra start til slut. Vi har pt. en praktikant, og har netop lavet aftale med en ny til februar. Planen er, at vi til enhver tid vil have to praktikanter, da vi mener at vi har en forpligtelse til at bidrage til uddannelsen, så vi også fremover har veluddannede laboranter i Danmark, slutter Jacob Hald.

Om artiklen

På Dansk Laborant-Forenings Delegeretmøde i 2024 blev forslaget ”Fastholdelse af laboranter i laborantstillinger: Vi vil gerne have at bestyrelsen i DL-F gør mere opmærksom på laborantfaget og vores styrker som faggruppe” besluttet. Vi har derfor spurgt en række arbejdsgivere, hvad de bruger laboranter til på deres virksomhed, og hvorfor faggruppen er vigtig for dem.

Laboranter cand.alt.

Dansk Laborant-Forening/HK har udgivet en pjece, der beskriver ni profiler som en synliggørelse af nogle af de jobmuligheder, vi mener, vores medlemmer vil være de bedste til at betræde. Du finder pjecen her: Mød 9 specialister – der skaber fremtiden og som engelsk version: Meet 9 specialists – who are creating the future.