Topsoes laboranter er godt klædt på til opgaverne og tager udfordringerne op i en verden i hurtig udvikling
Tekst: Gunnar Lomborg
Topsoe har omkring 2800 ansatte på verdensplan – heraf mere end 2000 i Danmark. Og heraf igen en del laboranter, som virksomheden slet ikke kan undvære, fortæller Karina Knudsmark Sjøholm, R&D Manager i afdelingen for organiske analyser i Ravnholm ved Kongens Lyngby nord for København.
Arbejder meget selvstændigt
Her udfører de 13 laboranter, to laborantpraktikanter, fire kemikere og et par studentermedhjælpere hvert år 80.000 analyser fra olie- og gassektoren, fra andre afdelinger i Topsoe og fra bæredygtig energiproduktion, som udgør en stadig stigende del af virksomhedens aktiviteter.
– Meget af det er standardanalyser, som vores laboranter udfører helt selvstændigt. Ikke to arbejdsdage er helt ens, og vores laboranter roterer mellem opgaverne, så dagene aldrig risikerer at blive for rutineprægede. Ofte skal de være kreative, når vi får nye produkter ind, men de er heldigvis hurtige til at tilegne sig ny viden og metoder i en verden, hvor teknologien er i konstant udvikling, siger Karina Knudsmark Sjøholm.
Nye og erfarne supplerer hinanden
I hendes afdeling er der en blanding af meget erfarne laboranter, der ofte har været i andre afdelinger i Topsoe, og yngre nyuddannede og praktikanter, der har den nyeste viden med fra skolen og er ”skrappe til alt med IT” som Karina siger. Selv om de grundlæggende har den samme uddannelse, har de opnået specialisterfaring på mange områder, og supplerer derfor hinanden godt i det daglige, varierende arbejde i laboratorierne.
– Vi oplever at de nye er godt klædt på fra skolerne, og at de er hurtige til at tilegne sig færdigheder også på det udstyr, som de måske ikke kender fra uddannelsen. Vi har jo en del avancerede maskiner, så det kræver altid lidt oplæring, men jeg oplever at de er meget hurtige til at omstille sig, siger Karina Knudsmark Sjøholm.
Det skal være sjovt at gå på arbejde
Hun understreger, at hos Topsoe har man den holdning, at det skal være sjovt at gå på arbejde, og at det skal være udfordrende. Netop derfor kan de holde på laboranterne i et arbejdsmarked og et geografisk område, hvor der er stor konkurrence om de eftertragtede laboranter.
– Det er ingen hemmelighed, at det kan være svært at rekruttere. Derfor prøver vi at gøre det lidt anderledes, når vi slår jobs op, vi åbner for studiebesøg og vi har altid praktikanter, hvorfra vi hvis det er muligt gerne ansætter dem efter endt uddannelse. Vi kan ikke klare os uden laboranterne, som er centrale for vores forskning, udvikling og produktion, siger Karina Knudsmark Sjøholm.
Hun undrer sig dog over en enkelt ting: At der er så få mandlige laboranter.
– Vi håber der kommer flere mandlige studerende, for det er godt for diversiteten og arbejdsmiljøet på arbejdspladsen, men det vigtigste er selvfølgelig, at de er dygtige og dedikerede, slutter hun.
Fakta
Topsoe – tidligere kendt som Haldor Topsøe – er en førende udvikler af teknologi, der støtter den globale kamp mod klimaforandringer gennem løsninger til produktion af biobrændstof og grøn brint. Derudover er virksomheden verdensledende producent og udvikler af katalysatorer, der bruges i f.eks. den kemiske industri, olie- og gassektoren og til produktion af kunstgødning.
Laboranter cand.alt.
Dansk Laborant-Forening/HK har udgivet en pjece, der beskriver ni profiler som en synliggørelse af nogle af de jobmuligheder, vi mener, vores medlemmer vil være de bedste til at betræde. Du finder pjecen her: Mød 9 specialister – der skaber fremtiden og som engelsk version: Meet 9 specialists – who are creating the future.