Laboranten er en nøglespiller

Hos Nordic microbes i Odense er laboranten en nøglespiller i udviklingen af nye løsninger til den grønne omstilling i landbruget.

Af Gunnar Lomborg

Nordic microbes A/S i Odense er en biotek-virksomhed, der udvikler mikrobielle løsninger til landbruget med fokus på at reducere brugen af pesticider og kunstgødning gennem biologiske midler. Virksomheden, der forsker i, udvikler og producerer mikroorganismer, er med til at drive den grønne omstilling i landbruget, og her spiller virksomhedens foreløbig eneste laborant en stor rolle.

Nordic microbes, stiftet i 2021, har i dag 23 medarbejdere, heraf flere mikrobiologer, biologer og ingeniører, og så en enkelt laborant, som blandt meget andet står for kvalitetskontrollen, fortæller Cecilie Toft Vangsøe, som er chef for mikrobiologisk afdeling.

Supervigtigt med stabil kvalitetskontrol

– Det er supervigtigt, at vi har en stabil kvalitetskontrol, for vi skal kunne stå inde for at kvaliteten er i top overfor kunderne. Vores laborant er både Lab Manager og Arbejdsmiljørepræsentant i virksomheden, og har således flere kasketter på, siger hun.

Laboranten står for risikovurderinger, hjælper til med indkøb af kemikalier og sikrer, at man substituerer hvor det er muligt, så man bruger færrest mulige og de mindst skadelige kemikalier.

Hun holder også styr på lageret og sikrer at plast og andre ting bliver genbrugt ved blandt andet at få aftaler om at tage ubrugt plast retur fra leverandørerne.

Laboranter har mange kvaliteter

Cecilie Toft Vangsøe håber at Nordic microbes med tiden vil vokse endnu mere, så laborantgruppen kan blive større, for hun oplever at laboranterne er dygtige, sjældent laver fejl og er hurtige til at tilegne sig ny viden og metoder.

– Jeg oplever at vores laborant har en stolthed i arbejdet og sætter en ære i at sikre gode arbejdsgange og finde de gode løsninger, som kommer alle i virksomheden til gode. Det er vigtigt, at vores laborant har en praktisk tilgang til arbejdet, så hun kan understøtte den til tider tunge, teoretiske del af virksomheden. Det er et godt sammenspil, understreger hun.

Følger produktet fra start til slut

Virksomhedens laborant arbejder i mikrobiologisk afdeling, men er også tit i produktionen. Derfor kan hun følge et produkt helt fra den spæde forskningside, over udviklingen til produktion og brugen ude hos kunden. Det er med til at give en spændende og varieret arbejdsdag, og hendes mange ideer og initiativer er værdsatte, siger Cecilie Vangsøe.

– Det har været en stor opgradering at ansætte en laborant i stedet for at det kunne være akademikere, der stod for det. Det giver en stor værdi, og det er værdsat, at hun for eksempel driver initiativer omkring genbrug og opmærksomhed på klimaforanstaltninger. Jeg håber at vi kan finde andre dygtige laboranter i fremtiden, når vi får mulighed for det, men kan godt frygte at det bliver svært, nu hvor UCL har lukket laborantuddannelser her på Fyn, siger hun.

Om artiklen

På Dansk Laborant-Forenings Delegeretmøde i 2024 blev forslaget ”Fastholdelse af laboranter i laborantstillinger: Vi vil gerne have at bestyrelsen i DL-F gør mere opmærksom på laborantfaget og vores styrker som faggruppe” besluttet. Vi har derfor spurgt en række arbejdsgivere, hvad de bruger laboranter til på deres virksomhed, og hvorfor faggruppen er vigtig for dem.

Laboranter cand.alt.

Dansk Laborant-Forening/HK har udgivet en pjece, der beskriver ni profiler som en synliggørelse af nogle af de jobmuligheder, vi mener, vores medlemmer vil være de bedste til at betræde. Du finder pjecen her: Mød 9 specialister – der skaber fremtiden og som engelsk version: Meet 9 specialists – who are creating the future