Laboranterne sikrer den høje kvalitet

Laboratoriechef Sara Penttinen på IFF i Grindsted kunne slet ikke undvære sine mange, dygtige laboranter.

TEKST Gunnar Lomborg

IFF i Grindsted producerer ingredienser til fødevarer. Her arbejder 550 mennesker i døgndrift året rundt for at få højkvalitetsprodukter ud til kunderne.

På laboratoriet arbejder to teams af laboranter. Et team på 12 på mikrobiologisk laboratorium og et team på 34 på skiftehold i et vådkemisk laboratorium. De kontrollerer og analyserer alle råstoffer, der kommer ind på fabrikken, kontrollerer produkterne undervejs i processen og endelig tjekker de alle færdige produkter, der skal leve op til kundernes og ikke mindst myndighedernes meget høje krav til kvaliteten.

Håndværket – det kan laboranterne

Sara Penttinen er laboratoriechef, og hun og virksomheden kunne slet ikke fungere uden de mange dygtige laboranter, som sikrer at fabrikken kører.

– Vi har mange akademikere på sitet, både kemikere og mikrobiologer, som nok kan teorien, men selve håndværket – det kan laboranterne. De kender deres udstyr og hvad det kan, og de går op i kvaliteten. Kvaliteten er hovednerven i produktionen, og vi ville slet ikke kunne undvære eller erstatte laboranterne, som kontrollerer den, siger laboratoriechefen.

Grundstammen er de erfarne

Erfaring er selvfølgelig vigtig, og selv om nyuddannede er dygtige og hurtige til at tilegne sig viden, så er det grundstammen af erfarne laboranter, der sikrer at alle i teamet får det rette håndelag. Det er nemlig ikke nok at kunne bruge apparaturet og foretage standardanalyser i en produktion, der kører i døgndrift, siger Sara Penttinen.

– Vi har stærke kvalitetsledelsessystemer og de forbedres kontinuerligt, men laboranterne skal også have fornemmelsen for, hvornår et produkt føles ”forkert” og en analyse måske skal tilføjes eller gentages. Det er vigtigt med samarbejde på tværs af organisationerne; at laboranterne forstår produktionen og ved, hvornår der skal rykkes hurtigt for ikke at risikere et stop eller ukurant materiale. Det er lidt anderledes på en produktionsvirksomhed end for eksempel på et universitet, og det har vores laboranter en fin fornemmelse for, siger hun.

Det er blevet svært at rekruttere

IFF i Grindsted har to praktikanter hvert år, og de er godt rustet fra skolen, selv om de måske ikke har haft det nyeste udstyr at øve på. Men de er hurtige til at glide ind i arbejdsgangene og blive en del af teamet og komme med nyt input. Og da det er blevet sværere at skaffe kvalificeret arbejdskraft, må IFF ofte rekruttere de nyuddannede lige fra skolebænken.

– Vi vil gerne have de erfarne laboranter, der kender arbejdsgangene i en produktionsvirksomhed, men vi kan mærke at det er blevet sværere at rekruttere, Der kommer ikke helt så mange ansøgninger, så vi tilbyder gerne et job til en nyuddannet. Selv om vi af forskellige årsager også får foretaget analyser ude i byen, så er det livsnerven i produktionen, at vi har vores egne, erfarne laboranter, som kender dynamikken i virksomheden, siger Sara Penttinen.

Om artiklen

På Dansk Laborant-Forenings Delegeretmøde i 2024 blev forslaget ”Fastholdelse af laboranter i laborantstillinger: Vi vil gerne have at bestyrelsen i DL-F gør mere opmærksom på laborantfaget og vores styrker som faggruppe” besluttet. Vi har derfor spurgt en række arbejdsgivere, hvad de bruger laboranter til på deres virksomhed, og hvorfor faggruppen er vigtig for dem.

Laboranter cand.alt.

Dansk Laborant-Forening/HK har udgivet en pjece, der beskriver ni profiler som en synliggørelse af nogle af de jobmuligheder, vi mener, vores medlemmer vil være de bedste til at betræde. Du finder pjecen her: Mød 9 specialister – der skaber fremtiden og som engelsk version: Meet 9 specialists – who are creating the future.