Hos NCC Industry sikrer laboranterne, at koncernens produkter lever op til de høje krav fra kunderne.
TEKST Gunnar Lomborg
NCC Industry er en del af den store entreprenørvirksomhed NCC. I Industry-divisionen arbejder man med råmaterialer som sten, sand og grus til byggeri og vejanlæg, ligesom man arbejder med asfaltproduktion og udlægning. Og da der stilles høje krav til råstoffernes kvalitet, er laboranterne nøglemedarbejdere i produktionen.
Linda de Sparra Terkelsen er laboratorieleder i område Øst, Sjælland og Bornholm. Hun er relativt ny i jobbet, og er i gang med at overtage fra den hidtidige laboratorieleder, som går på pension. Hun er selv laborant, har 18 års erfaring, og kommer fra en stilling som forskningslaborant på Københavns Universitet.
Bygger et nyt team op
– Flere af vores medarbejdere er på vej på pension, så vi er i gang med at bygge et nyt team op. Det er superspændende, og det er vigtigt, at vi får ansat nogle dygtige laboranter, for vi har et stort ansvar for at kvalitet og dokumentation er i orden, fortæller hun.
Råstofferne kommer ind som sømaterialer, der suges op via NCC’s egne skibe, eller udvindes fra grusgrave og stenbrud. Materialerne skal analyseres, og det skal sikres, at de overholder kvaliteten, inden de forædles og sælges videre til f.eks. cementfabrikker eller større byggeprojekter som Metro, hvor der stilles meget høje kvalitetskrav.
– Nogle produkter er vi certificerede på, og det er her at kvalitet og dokumentation virkelig går hånd i hånd, siger Linda de Sparra Terkelsen.
Forståelse for tal og nøjagtighed
– Som laborant hos NCC Industry har man kontakt med alt fra skibe til produktionen, kunder og sælgere. På den måde er det et meget afvekslende arbejde, hvor man skal kunne snakke med alle, og det er ikke et job, hvem som helst kan udføre. Når man møder ind om morgenen, står der spande klar med materialer, der skal analyseres og kommunikeres ud. Skibene sejler hele døgnet, så der er altid noget at tage fat på. Derudover også månedsprøver og kontroller. Laboranterne har en føling med processerne og god forståelse for tallene og den nøjagtighed, der kræves, og der oplever vi, at den faglighed man har som laborant, er med til at sikre vores kvalitet og drift, siger Linda Terkelsen.
Til analyserne bruges både traditionelle sigter og en Camsizer, som måler på partiklernes størrelse, og i alt køres der ca. 14 forskellige faste analyser i laboratoriet. I ansættelsesprocessen har Linda Terkelsen blandt andet holdt ”åbent laboratorium”, så interesserede kunne se, hvad man beskæftigede sig med, og det har været en succes.
Nye og friske øjne
– Vi havde ni tilmeldte til ”åbent laboratorium” og da vi slog en stilling op, kom der 39 ansøgere, hvilket er rigtigt fint. Vi vil gerne have både erfarne og nyuddannede, som kommer med hver deres kompetencer, og de kan så være med til at bygge det nye team op fra grunden. På sigt vil vi også gerne have en praktikant, siger laboratorielederen, som håber, at friske og nye øjne på tingene kan være med til at udvikle nye procedurer.
Om artiklen
På Dansk Laborant-Forenings Delegeretmøde i 2024 blev forslaget ”Fastholdelse af laboranter i laborantstillinger: Vi vil gerne have at bestyrelsen i DL-F gør mere opmærksom på laborantfaget og vores styrker som faggruppe” besluttet. Vi har derfor spurgt en række arbejdsgivere, hvad de bruger laboranter til på deres virksomhed, og hvorfor faggruppen er vigtig for dem.
Laboranter cand.alt.
Dansk Laborant-Forening/HK har udgivet en pjece, der beskriver ni profiler som en synliggørelse af nogle af de jobmuligheder, vi mener, vores medlemmer vil være de bedste til at betræde. Du finder pjecen her: Mød 9 specialister – der skaber fremtiden og som engelsk version: Meet 9 specialists – who are creating the future.