Ryd op i den kemiske dokumentation og skab bedre overblik

kemisk dokumentation

Ved at skabe et organiseret ‘system’ til din kemiske dokumentation kan du betydeligt reducere antallet af produkter, der bruges på arbejdspladsen. Du kan også sikre tilgængeligheden af sikkerhedsdatablade for alle produkter og forbedre det generelle overblik. Dette indlæg dykker ned i processen for, hvordan du kan rydde op og organisere de kemiske produkter på arbejdspladsen for at opnå bedre styring.

Har du styr på alle kemiske produkter på arbejdspladsen?

Kan du genkende nedenstående scenarie?

Du leder efter et specifikt produkt til en opgave, og det haster. I din søgen finder du talrige halvtomme beholdere af det samme produkt. Og det er udover dét produkt, du netop har købt, fordi din opgave hastede.

Denne mangel på organisering skaber udfordringer og skaber generel uorden. Det kræver plads i kemiskabet, og ingen har styr på, hvad der er købt hvornår, hvorfor og af hvem.

For at beskytte dig selv og dine kollegaer mod risiciene ved brug af kemikalier er I nødt til at kende til de tilgængelige produkter, deres risici og de nødvendige beskyttelsesforanstaltninger. Kemikalier er overalt på arbejdspladsen, fra rengøringsmidler på kontoret til opvaskemidler i køkkenet, smøremidler i produktionen og kemikalier i laboratoriet. Og de skal alle sammen bruges med fornuft.

 

Ryd op i kemikalierne

For at opnå bedre kontrol og overblik over kemilageret kan du benytte denne oprydningsmetode:

  1. Find alle kemikalier i hver afdeling frem – husk at tjekke skabe og skuffer.
  2. Kategorisér produkterne på en logisk/meningsfuld måde, f.eks. efter anvendelse, arbejdsstation eller afdeling.
  3. Kategorisér produkterne i meningsfulde undergrupper – hvis nødvendigt – baseret på faktorer som faremærkning, form (væske, fast, spray) eller leverandør.
  4. Bortskaf ubrugte produkter, herunder gamle eller forældede varer, dem uden etiket og dem, der kan erstattes med mindre skadelige alternativer.
  5. Dokumentér produkterne og deres leverandører til fremtidig reference.
  6. Overvej at implementere af et digitalt system til kemisk dokumentation, f.eks. Chemical Manager.

 

Du bør tage en runde i alle virksomhedens afdelinger og notere, hvilke kemikalier, som er faremærkede, I har stående. Dem skal I nemlig sikre, at I har et sikkerhedsdatablad på og foretage en kemisk risikovurdering af.

Mange virksomheder har forældede produkter stående uden ordentlig dokumentation, hvilket kan skabe problemer ift. overholdelse af lovgivningen for kemisk dokumentation.

 

Fordele ved at organisere jeres kemiske dokumentation

Organisering af jeres kemiske produkter skaber ikke kun en mere organiseret arbejdsplads, men gør også kontrollørerne fra Arbejdstilsynet glade, når de kigger forbi.

Det er ofte, at vi støder på kunder, der har op til flere produkter med præcis samme funktion, men fra forskellige leverandører. Men du kan spare en masse tid på de kemiske risikovurderinger ved at fjerne alle overflødige produkter – og ikke mindst penge i indkøb.

En anden fordel er, at det bliver nemmere at overholde reglerne for kemisk arbejdsmiljø.

Derudover kan I opnå en bevidsthed om jeres samlede kemikalieanvendelse, I kan reducere sundhedsrisici, sikre korrekt bortskaffelse af forældede produkter, øge tilgængeligheden af sikkerhedsdatablade, øge viden om værnemidler og forenkle processen for kemisk risikovurdering.

Læs mere om, hvordan I kan bruge et system til at sikre enkel og korrekt kemisk dokumentation.