Den danske biotek-virksomhed, Cysbio, har fået to millioninvesteringer fra EU’s ’Horizon 2020’ program på i alt 4,4 millioner euro. Det er banebrydende forskning, der har banet vejen for millioninvesteringen, som ifølge ledelsen vil få kæmpe betydning for virksomhedens fremtid.
Virksomheden, der så dagens lys i 2019 som en spinout fra DTU, har fokus på at producere bæredygtige og billige biokemikalier ved at modificere mikroorganismer og gøre dem i stand til at omdanne simple sukkerater til biokemiske produkter.
-Investeringerne fra EU er en kæmpe anerkendelse af vores arbejde og er af afgørende betydning for vores fremtid, forklarer Alex Toftgaard Nielsen, CSO & Co-founder, Cysbio.
Den ene bevilling er på er på 15 millioner kroner under programmet Horizon 2020, EIC (European Innovation Council), med det formål at udvikle aminosyrer til brug i fødevarer og foder.
Programmet strækker sig over 24 måneder i 2021 og 2022.
Den anden bevilling er Horizon 2020, FTI (Fast Track Innovation) på 18 millioner kroner til færdigudvikling, opskalering og initial produktion af Zostersyre (Ålegræssyre). Under FTI programmet samarbejder Cysbio i et konsortium bestående af Cysbio, det belgiske pilot- og demonstrationsanlæg Bio Base Europe Pilot Plant samt den tyske kemi- og forbrugervirksomhed
Henkel. Cysbio står for at lede programmet og vil også udvikle og markedsføre produktet. Bio Base Europe Pilot Plant vil sikre den indledende produktion og Henkel vil teste og markedsføre slutprodukterne. Dette program løber også i 2021 og 2022.
Med de ekstra midler udvider Cysbio i 2021 både med flere ansatte og med ekstra kontor og laboratoriefaciliteter.
![](https://www.kemifokus.dk/wp-content/uploads/sites/7/20210118_113544-1.jpg)
Om Cysbio
Cysbio anvender avanceret teknologi til at skabe billige og bæredygtige biokemikalier ved at modificere mikroorganismer og gøre dem i stand til at omdanne simple sukkerater til biokemiske produkter. Cysbio er et spinout fra Novo Nordisk Foundation Center for Biosustainability ved DTU.
Horizon 2020
Horizon 2020 er det hidtil største forsknings- og innovationsprogram i EU. Det har ført til flere gennembrud, opdagelser og ’world-firsts’ ved at overføre store idéer fra laboratoriet til markedet.
Der blev stillet knap 80 mia. EUR i finansiering til rådighed over en syvårig periode (2014 til 2020) – i tillæg til de private og nationale offentlige investeringer, som denne finansieringspulje har tiltrukket.