På under en måned er Danmark ramt af en salmonellaudbrud. Over 40 patienter er for nuværende omfattet – næsten 30 mænd og 16 kvinder, og med en aldersspredning, der strækker sig fra 3 til 85 år.
– Vi ser lige nu et hurtigvoksende udbrud med 43 patienter, der har fået salmonella. Vi ved, at det faktiske antal syge er langt højere, da ikke alle går til læge eller får taget en prøve. Ved hjælp af undersøgelse af bakterierne kan vi se, at salmonellatypen er helt ens på DNA-niveau. Det betyder, at patienterne er smittet af den samme kilde. Interviews med patienter peger igen på hakket oksekød, som vi så med det seneste udbrud, siger epidemiolog Luise Müller fra Statens Serum Institut.
Endnu er det ikke lykkedes for myndighederne at få identificeret, hvor oksekødet kommer fra. I øjeblikket er man i gang med patientinterviews og gennemgang af indkøbsoplysninger.
Derimod ligger det klart, at langt hovedparten af patienterne har fået sygdommen, fordi de enten har smagt på oksekødet råt – eller har anvendt det til tatar.
To ting, som myndighederne på det kraftigste advarer, man anvender almindeligt hakket oksekød til. Udover at indeholde salmonella, kan denne type produkt også indeholde E. coli-bakterier.
For under en måned siden blev 64 patienter i Danmark smittet med en salmonellatype, der viste sig at stamme fra hakket oksekød fra England. Myndighederne i den centrale udbrudsgruppe har endnu ikke fundet oprindelsen til smittekilden til det seneste udbrud.
Kilde: Statens Serum Institut