Den danske aroma- og biotekvirksomhed EvodiaBio har et strategisk mål om at være global spiller inden for innovativ aromaudvikling til fødevareindustrien. Patenter er en nøglefaktor i den ambition, og gennem en patentbeskyttet fermenteringsproces har virksomheden udviklet en effektiv metode til at producere aromaer til alkoholfri øl.
Nu løfter EvodiaBios direktør, Camilla Fenneberg, sløret for, hvordan virksomhedens helt særlige patentstrategi hjælper dem til løbende at have en høj innovationsgrad og dermed være på forkant med nye behov, som opstår på det globale fødevaremarked.
– Vi kører hver eneste dag med global overvågning af patentansøgninger indenfor vores område. På den måde får vi en værdifuld og ekstrem forretningskritisk indsigt i vores konkurrenters aktiviteter samt kundernes fremtidige behov og købspræferencer. Overvågningen er en investering i vores virksomheds fremtid. Det hjælper os med at beskytte vores nuværende patenter samt sikrer, at vi hurtigere kan identificere muligheder, trusler og trends i markedet, så vi hele tiden er et skridt foran, siger Camilla Fenneberg og uddyber:
– At fremstille nye aromastoffer er en lang proces, og derfor er tiden en vigtig faktor i vores udviklingsarbejde. Vores global overvågning giver os et massivt forspring, så vi kan påbegynde udviklingsarbejdet nærmest inden de nye behov udmønter sig i ændrede købspræferencer.
Hos Budde Schou, der er et af landets ældste patent- og varemærkebureauer, er tendensen bestemt ikke ukendt, og ifølge Henriette Damsgaard, der er COO og partner i virksomheden, kan mange danske virksomheder drage stor fordel af EvodiaBios fremgangsmåde.
– Der er ingen tvivl om, at det vil gavne rigtig mange virksomheder med innovation på den strategiske agenda, hvis de løfter blikket og ser nærmere på, hvad der rører sig i forhold til nye patentansøgninger. Det gælder faktisk også, selvom de ikke selv arbejder med aktive patenter. At screene markedet og holde tættere øje med, hvad konkurrenterne gør, kan næsten kun være en fordel, og dem, der ikke gør det, sakker bagud, lyder det fra Henriette Damsgaard.
Hos EvodiaBio anvendes overvågning af patentansøgninger til mere end blot at øge innovationshastigheden.
– Når vi holder så tæt øje med andres patentansøgninger, får vi samtidig mulighed for både bedre og mere strategisk at planlægge, hvilke patenter vi selv skal søge de kommende år. Det er ikke gratis, og det tager meget af vores tid, når vi skal indsende patentansøgninger. På den baggrund er det er vittigt for os, at vi hele tiden søger de helt rigtige patenter og på det helt rigtige tidspunkt, siger Camilla Fenneberg.
Som de første i verden præsenterede EvodiaBio i 2022 en ny teknologiplatform, der kan producere bæredygtige aromaer til fødevareindustrien. Aromaerne bruges især til produktion af drikkevarer, fødevarer, parfume, kosmetik og husholdningsprodukter.
Kilde: EvodiaBio