Mary Rose, et verdensberømt engelsk krigsskib, er ved at være en gammel dame. Hun sank nemlig i 1543 under et søslag mod Frankrig, og lige siden har diverse stoffer gnavet løs i hende.
Nu er det imidlertid lykkedes at finde præcis de skadelige stoffer, der står bag, og det har den 36-årige kemiker Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen, som leder en forskningsgruppe på Kemisk Institut, været med til.
Gruppen forsker til dagligt forsker i materialers indre strukturer helt ned på nano-niveau ved bl.a. gennemlyse det med avanceret røntgenteknik.
Vi har analyseret træet fra Mary Rose med en ny metode, der til dels kan sammenlignes med det der sker i en CT-scanner, som man kender fra hospitalerne. Forskellen er bare, at vi i vores scanningsmetode kombinerer CT-scanning med såkaldt røntgenspredning, som kan bruges til at analysere materialers struktur på atomart niveau. Dermed kan vi opdage og kortlægge hvilke stoffer der findes i træet fra skibet. Det giver os information om, hvad der er med til at nedbryde det, så man bedre kan præservere det i fremtiden, forklarer lektor Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen.
Metoden har fået det mundrette navn “x-ray computed tomography with pair distribution function analysis”, eller for nemhedens skyld blot ctPDF, og ved hjælp af den er der håb for ikke bare Mary Rose, men også alle andre gamle fund.
Stofferne, der typisk går i lag med gamle skibe som det engelske, er bl.a. zink-sulfider.
For at man kan finde en måde at stoppe de her nedbrydningsprocesser på, er det vigtigt at vide, hvad sulfiderne er lavet af, og hvor de er. Og det har vi kunnet finde ud af med den her teknik, siger Kirsten Marie Ørnsbjerg Jensen.
Kilde: Københavns Universitet