Kun en meget lille del af de afgrøder, som i øjeblikket står og modner på de danske marker, ender på de danske spiseborder. I stedet anvendes det til dyrefoder.
Men i en fremtid, hvor vi skal spise langt mere plantebaseret, må der findes en vej væk fra den fordeling, og her skal en ny uddannelse fra Aarhus Universitet hjælpe til.
– I Danmark har vi fået skabt en planteproduktion, der har foder som omdrejningspunkt. Nu er det tid til at vende bøtten, så vores afgrøder i langt højere grad også anvendes direkte i fødevareproduktionen, påpeger professor Jørgen E. Olesen fra Aarhus Universitet.
Uddannelsen hedder Plante- og fødevarevidenskab og kommer til at have fokus på, er, hvordan landbruget i fremtiden kan gå bedre i spænd med det omgivende samfund, fremfor at gå i konflikt.
Det handler om at kunne se CO2-udledende lavbundsjorde, iltsvind i de indre danske farvande, metan-bøvsende køer og svindende biodiversitet fra begge sider.
– Den nye uddannelse i Plante- og fødevarevidenskab skal hjælpe os med at håndtere den grønne omstilling og tage hånd om samspillet mellem landbrug og natur. Det kræver, at de studerende får en dyb forståelse for plante- og fødevareproduktion, men også for bæredygtighed og udfordringer og muligheder ved de nye teknologier, vi udvikler, siger Bo Vangsø Iversen, der er lektor ved Institut for Agroøkologi og uddannelsesansvarlig for den nye uddannelse.
De studerende kommer hurtigt til at få jord under neglene. Uddannelsen har nemlig til huse på AU’s nye campus, AU Viborg, hvor forskerne i mange år har haft deres forsøgsmarker og laboratorier.
Kilde: Aarhus Universitet Technical Sciences