Sommerferien står for døren, og dermed også en stigende rejseaktivitet. Har man været i tropiske eller subtropiske områder, er de fleste bekendt med sygdommen denguefeber, men den ses nu også i stigende grad i Sydeuropa.
Selvom sygdommen spreder sig, er der dog en lille risiko, lyder vurderingen fra Statens Serumsinstitut, der har et estimat om, at der kommer ét tilfælde for hver cirka 20.000 rejsende i de berørte områder.
På verdensplan har sygdommen dog mere mere fart på; fra en halv million rapporterede tilfælde i 2000 til cirka 5 millioner tilfælde rapporteret i 2019.
– Risikoen for at blive smittet som turist i Europa er lav. Det er forholdsvis få lokale tilfælde, der er registreret, og skulle uheldet være ude, hører det til sjældenhederne, at sunde og raske personer bliver alvorligt syge af virussen, forklarer overlæge Raquel Martín-Iguacel, der er infektionsmediciner ved Odense Universitets Hospital og er tilknyttet SOS International.
Skulle man blive stukket, skal man ikke rende til lægen med det samme. Dels er udbredelsen af sygdommen lav, dels er det ikke muligt at teste for virussen, før sygdommen bryder ud. Raquel Martín-Iguacel forklarer, at mange tilfælde af denguefeber er symptomfrie eller milde, men virus kan i sjældne tilfælde føre til alvorlig blodplademangel, og i disse tilfælde er behandling på hospitalet nødvendigt. De fleste vil komme sig inden for 1-2 uger.
Hvis man er blandt de uheldige, vil de første symptomer viser sig en 3-5 dage efter stikket. Her vil man kunne få høj feber, udslæt, hovedpine og led- og muskelsmerter som ved en slem influenza.
Kilde: SOS International