Det blev den 45-årige professor ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet, der vandt Science Formidlingspris 2022 og de medfølgende 25.000 kr.
Baggrunden er blandt, at han passer ualmindeligt dårligt til forestillingen om en professor, der sidder indelukket i sit elfenbenstårn – fjernt fra den omgivne samfund. Det er faktisk det stik modsatte, som er tilfældet.
Dennis Sandris Nielsen modtager nemlig prisen for gavmildt at dele ud af den viden om mikroorganismer, som han og hans team skaber i hverdagen. Kanalerne, det foregår igennem, er alt fra Weekendavisen, Danmarks Radio og podcasts til foredrag i den lokale aftenskole.
Det der med at komme ud og snakke med mennesker, der ikke er forskere, kan noget særligt. Og det giver mig næsten altid noget med hjem, jeg kan bruge i mit forskningsarbejde, siger Dennis Sandris Nielsen.
Aksen i Dennis Sandris Nielsens forskning er mikroorganismer. Han tror på, at svarene på nogle af tidens største samfundsudfordringer skal findes i bakterier, virusser og skimmelsvampe: At skabe reelle alternativer til kød i form af plantebaserede fødevarer fermenteret med mikrober og at bruge bakteriedræbende virusser i vores tarmflora til at bekæmpe sygdomme med.
Undertiden leder den populærvidenskabelige formidling endda direkte hen til folk, der stiller deres kroppe til rådighed for hans forskning. Det skete efter han havde fortalt TV2.dk om sit forsøg, hvor tykke mus havde tabt sig efter at have fået transplanteret afføring fra slanke mus.
Artiklen kom på TV2.dk en fredag ved 17-tiden. Da jeg åbnede computeren igen søndag, lå de første 35 mails i indbakken fra private folk som skrev, at de gerne ville være med i mine næste forsøg. Og det blev ved. En skrev sågar, at han havde funding-ideer til mig. Jeg fik omkring 200 e-mails fra almindelige mennesker på baggrund af den ene artikel, fortæller Dennis Sandris Nielsen.
Ud over ambitionen om at bruge bakteriofager til at behandle bl.a. sygdomme i vores tarmsystem lægger Dennis Sandris Nielsen især sine forskerkræfter i at udvikle ikke-animalske proteinkilder ved brug af fermentering.
De plantebaserede fødevarer, man finder i supermarkedet i dag er sgu for kedelige. Og selv om de er baseret på planter, er de ofte også meget forarbejdede og ikke nødvendigvis 100 % bæredygtige. Min vision er at bruge fermentering til at skabe plantebaserede alternativer til kød, der er sunde, fornuftigt producerede, og som giver den rigtige spiseoplevelse. Det håber jeg, vi virkelig kan rykke på de kommende år.
Kilde: Københavns Universitet