I 1992 opdagede man for første gang varianten O139 af bakterien Vibrio cholerae, der giver diarré-sygdommen, som blot kaldes for kolera.
Det var i Indien. Varianten bredte sig hurtigt, for ikke bare var den meget smitsom, men den var også restistens overfor meget antibiotika.
Dermed var der grundlag for, at man stod overfor den 8. kolera-pandemi, og den eksisterende vaccine blev tilrettet, så man var klar til at modstå det tryk, som man mente måtte komme.
Tidligere pandemier, den første blev registreret i 1817, havde kostet millioner af mennesker livet, men pandemien med O139 kom aldrig.
Nu har forskerne fundet ud af, hvorfor den frygtede pandemi udeblev. Resultatet er offentliggjort i Nature Communications.
Da O139 blev opdaget, havde den en lang række ændringerne i dens genom, som gjorde den modstandsdygtigt overfor de lægemidler, der indtil da havde virket ganske effektivt mod den mest udbredte stamme, O1.
Men genetiske modifikationer gjorde, at O139 over tid ganske enkelt mistede de gener, som gjorde den restistens, og i 2015 var O139 stort set uddød.
I stedet har vi stadig O1, som vi har kendt siden 1960´erne.
Kilde: scitechdaily