Humle er en vigtig ingrediens for at få lavet en god flaske øl. Mikrobryggerier har ofte ikke de økonomiske muskler til at få foretaget den klassiske kvalitetskontrol af humlen, og det er afgørende, hvis man ønsker at stå for kvalitet. I stedet benytter de sig af en elektronisk næse til få foretaget den nødvendige råvarekontrol. Næsen er både billig og noninvasiv.
En elektronisk næse er som idé ikke noget nyt, men det er først efter en række landvindinger inden for sensorteknologien, at der for alvor er kommet skub i udviklingen af næser – i det mindste på forsknings- eller udviklingsniveau. Det er især fremkomsten af nanoteknologi i forskellige afskygninger og micro electronic mechanical systems (MEMS), som har skubbet på – selvom det stadig er småt med reelle kommercielle næser. Med humlenæsen som en af undtagelserne.
At få en bedre øl ved at bruge en elektronisk næse lyder måske meget godt, men perspektiverne rækker meget længere ud end den næste øl. Lyder identifikation af fordærvede fødevarer, monitorering af gasemissioner fra biogasanlæg eller tidlig diagnosticering af forstadier til alvorlige sygdomme ikke tillokkende? Det er blot nogle af de områder, hvor man måske kan se elektroniske næser i fremtiden.
Læs mere om de elektroniske næser i Dansk Kemi udgave 12, side 14