I den kommende vinter vil mange danske boligejere gøre meget for at spare på varmeregningen. En vej kan være at lufte mindre ud. Men det er en dårlig løsning. Og den er ikke bare dårlig – den kan også være farlig.
Mindre udluftning kan give en øget koncentration af den kræftfremkaldende gasart radon. I forvejen ligger bevidstheden om radon formentligt på et lavt niveau her i landet.
Der er ikke noget at sige til at forbrugerne på alle måder prøver at spare på varmeregningen. Men hvis det indebærer mindre udluftning og ventilation, er der grund til at passe på.
Advarslen kommer fra danskfødte Dr. Maria Dugdale. Hun er radon-specialist og formand for UK Radon Association.
Radon findes overalt i undergrunden og vil naturligt søge at trænge op i bygninger. Hvis alle huse var komplet radontætte gjorde det intet, men det er de ikke. Udluftning og ventilation er med til at sænke radon-niveauet, så det er risikabelt at reducere på det, påpeger hun.
Radon-ekspertens pointe understreges af de nyeste analyser fra Aalborg Universitet. De viser at næsten 40 procent af danske énfamiliehuse, kæde- og rækkehuse opført før 2020 har for højt radonindhold i indeluften. Selv i nyere huse, der burde være bygget radontæt, er niveauet for højt i hvert tiende.
Forskningen har for mange år siden påvist, at radon kan give lungekræft.
Det er stadig en udbredt misforståelse at lungekræft altid skyldes rygning. Hvis folk var mere bevidste om at lungekræft også kan komme af for høj radonkoncentration i boliger, på arbejdspladser og i institutioner, ville de måske søge læge tidligere ved symptomer, der kunne pege i retning af lungekræft, siger Dr. Maria Dugdale.
Hun stod i spidsen for de engelske oplysningsaktiviteter, der blev skudt i gang i forbindelse med den internationale radondag, der er den 7. november.
I UK rettes oplysningsindsatsen mod både hjem, arbejdspladser og institutioner, med særlig vægt på skoler og som noget nyt også den primære sundhedssektor.
Den 7. november er i øvrigt valgt, da det er Marie Curies fødselsdag. Hun var en polskfødt fransk kemiker, der, som den eneste, har vundet Nobelprisen i både kemi og fysik – begge for hendes arbejde med radioaktivitet.
Kilde: Danvak