Overvægt sidder på mere end hver anden danske voksen. Helt så slemt ser det endnu ikke ud hos poderne. Her er 18-20 procent overvægte. Men i Japan er børnene tilsyneladende ikke overvægte.
Det mener den britiske journalist Johann Hari. På en skole med 1.000 børn fra 5-18 år, var der umiddelbart ikke én eneste overvægtigt barn, og magasinet Time fremhæver han, nogle af de årsager, der kan ligge bag:
Der er tvunget skolemad. Altså ingen madpakker. Ydermere må skolemaden ikke være Industrielt forarbejdet eller frossent, og bliver af den årsag tilberedt fra bunden hver dag.
Også på kultursiden er der forskel. Børnene lærer ikke at spise sig mere end 80 procent mætte. De går typisk til og fra skolen, hvorved de får motion. Ydermere har skolen en lovpligtig professionel diætist, som er en højt specialiseret profession, og ernæring er en vigtig del af
Industrielt forarbejdet eller frossen mad er ikke tilladt i japanske skoler. Maden tilberedes derfor fra bunden hver dag.
Selve maden spiller også en rolle. Den består typisk af fire-fem retter, men naturligvis i små portioner. Og så er der selve måden maden indtages på. Den er nemlig typisk langsommere, og retterne bliver blandede. Altså først en bid af den ene ret, så den næste, den tredje, måske den første igen.
I stort set hele den vestlige verden spise i langt højere grad ret for ret.
Den tilgang til mad har åbenbart en bedre tilgang, når det gælder overvægt.
Den voksne japanske befolkning har en BMI-registeret overvægt på 4,3 procent. Det er dog en sandhed med modifikationer, for BMI tager ikke højde for forskelle i visceralt fedtfordeling (fedt omkring organerne) mellem populationer, der har asiatisk eller europæisk arv.
Kort fortalt bevirker forskellen i fedtaflejringerne, at asiatiske befolkninger har en højere risiko for hjerte-kar-sygdomme og type 2-diabetes med et meget lavere BMI end europæere. Forekomsten af vægtrelateret type 2-diabetes og hjerte-kar-sygdomme er stigende, og derfor anbefaler Japan Society for the Study of Obesity en BMI-grænse på 25, og ikke 30.
Kilde: Nature/Fit for livet