DTU, Københavns Universitet, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet er gået sammen om at skabe et nyt PFAS-center, der fysisk kommer til at ligge på DTU.
Baggrunden for det nye center er et ønske om at samle mere viden om effekterne af PFAS, der omfatter mere end 10.000 kemiske stoffer.
Stofferne er problematiske, fordi de ikke nedbrydes i naturen og kan ophobes i mennesker og dyr.
Udover at forske inden for områderne miljø, fødevarer og sundhed, skal centret levere viden og rådgive myndigheder og politikere om løsninger og strategier for at afværge, inddæmme og oprense forurening med PFAS.
– Vi har brug for mere viden, så vi er sikre på, at de løsninger, vi foreslår, er langsigtede, og at samfundet gør de rigtige investeringer. Miljøet er fyldt op med PFAS, og problemet er så stort, at vi ikke kan rense alt op. For at kunne prioritere indsatsen, skaber vi ny viden på en række forskningsområder. Vi bistår også myndighederne med at håndtere de akutte problemer – f.eks. at vi i dag har 3.000 gamle lossepladser i Danmark, hvorfra der kan sive PFAS ud i miljøet, siger leder af PFAS-centeret Anders Baun, der er professor på DTU Sustain.
PFAS-centret er finansieret med en bevilling på 45 mio. kr. fra Miljøministeriet og skal understøtte den nationale PFAS-handlingsplan, som et flertal i Folketinget vedtog i 2024. PFAS-centeret vil allerede i 2025 sætte gang i en række forskningsprojekter.
PFAS-centret skal koordinere og samle forskningsindsatsen og kompetenceopbygningen på tværs af de fire partneruniversiteter og videre ud i de relevante danske vidensmiljøer. Koordineringen omfatter også inddragelse af internationale forskere og videnspersoner.
PFAS-centeret er finansieret frem til 2028, og ud over den nationale indsats arbejder Danmark, sammen med fire andre EU-lande, for et omfattende forbud mod anvendelse af PFAS i hele EU.
Kilde: DTU