Man behøver ikke være i et rum længere tid end relativ få minutter, før man kan være blevet smittet med Covid-19. Det viser et nyt forskningsresultat fra Lunds Universitet.
Det er aerosolforskerne på LTH, der står bag undersøgelsen. Her er smitsomheden af virussen blevet kortlagt hos omkring fyrre personer med bekræftet covid-infektion.
Ydermere er det eneste man behøver at gøre for at blive smittet – er at trække vejret.
– Vores undersøgelse viser, at bare det, du trækker vejret ind, kan give infektion på meget kort tid. Du behøver ikke opleve, at der blive nyst på dig – eller i nærheden af dig. Det er nok, at du er i samme rum, understreger Malin Alsved, forsker med ansvar for undersøgelsen.
Resultater er blevet offentliggjort i Scientific Reports.
Det er lykkedes for Malin Alsved og hendes forskerkolleger at udvikle en model til at beregne, hvor lang tid det tager for en person at blive smittet gennem luften. Den er baseret på målinger fra en person smittet med covid-19, samt en beregningsmetode for spredning og indånding af aerosolpartikler i indeluften.
– I et rum med normal ventilation kan en person, der mangler immunitet, inhalere en smitsom dosis inden for få minutter efter det tidspunkt, hvor den smitsomme person kommer ind. Variationen afhænger af, hvor meget virus der udåndes, og hvilken ventilation der er i rummet, siger Malin Alsved.
Det kan endda gå hurtigere, hvis den smittede har opholdt sig i rummet i længere tid, og der derfor har dannet sig en jævn koncentration af virus.
I de tilfælde er det gode råd om at holde afstand ikke til megen hjælp – smitten er en realitet.
For yderligere at forstå virussens tilbøjelighed til at sprede sig i luften har forskerne undersøgt, hvilke partikelstørrelser der indeholder mest virus. Resultaterne viser, at der er vira i alle partikler fra en halv til ti mikrometer, men hovedmængden er i de mindre partikler i størrelsesområdet mellem en halv og tre mikrometer.
Aerosolpartikler omkring en mikrometer falder ikke til jorden, men følger luftstrømme, og vil derfor give en større risiko for at overføre smitte.
Kilde: Lunds Universitet