Fødevarekemi
Millionstort rygstød til at gøre den danske fødevareproduktion grønnere
Illustration: Freepik Den grønne omstilling af vores fødevareproduktion får et økonomisk rygstød. 24 projekter har fået tilsagn om samlet 169 millioner kroner fra Grønt Udviklings-
Vejen fra kød til plantebaseret kost kan gå over en mellemvariant – hybridprodukter
Foto: Freepik En ny rapport fra Aarhus Universitet tager temperaturen på danskernes lys til at skifte kødet ud med plantebaseret fødevarer. Og den lav. Måske
Tilsætning af cystein er måske vejen til at få reduceret mængden af kviksølv i tun på dåse
Przemyslaw Strachowski og Mehdi Abdollahi arbejder med prøver i laboratoriet. Foto: Chalmers University of Technology Forskere fra Chalmers University of Technology i Sverige har måske
Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad
Foto: Aarhus Universitet Clarissa Schwab er udnævnt til professor ved Aarhus Universitet. Hun bruger mikroorganismer til at designe funktionelle fødevarer og forbedre vores tarmsundhed. Clarissa
Fiskefrikadeller stod bag udbrud af listeria i sommer – sygdommen kostede ét dødsfald
Modelfoto. Foto: Freepik Færdigtilberedte fiskefrikadeller var årsagen til til et sygdomsudbrud som følge af den fødevarebårne bakterie Listeria monocytogenes, har Statens Serum Institut (SSI), Fødevarestyrelsen
Ny forskning: Klimavenlig kost giver mange ekstra sunde leveår
Foto: Freepik Klimavenlig kost er, som det ligger i ordet, smart for klimaet, da det fører til mindre udledning af CO2. Den form for kost
De populære snacks skal væk fra børnenes madpakker – de er tættere på slik end mad
Foto: Freepik Mange børn har små typer snacks med i madpakkerne som mellemmåltider. Men det skal stoppes, mener man fra Tandlægeforeningens side. Alt lige fra
Bakterier rummer måske løsningen til at sænke landbrugets udledning af lattergas
Illustration: Freepik Landbrugets brug af gødning står bag udledning af store mængder af den meget potente drivhusgas dinitrogenoxid (populært kaldet lattergas). Nu har norske forskere
Maillard reaktionsprodukter i plantebaserede kødburgere
Vi har kigget på Maillard-produkter; et resultat af kemiske reaktioner, der har betydning for blandt andet smagsudvikling i varmebehandlede fødevarer. Artiklen har været bragt i
Plantebaseret ost
Er det realistisk at efterligne smag og konsistens? Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og
Danmark atter ramt af salmonellaudbrud – også denne gang er skurken hakket oksekød
Modelfoto. Foto: Freepik På under en måned er Danmark ramt af en salmonellaudbrud. Over 40 patienter er for nuværende omfattet - næsten 30 mænd og
Veganere får på puklen når vi skal retfærdiggøre vores eget kødforbrug
Foto: Freepik Vi bør spise mindre kød for klimaet skyld. Det er der en generel konsensus om hos de fleste, men anderledes bliver det, når
Overskudsbrød sælges nu på dåse i form af to nye typer øl
Foto: Salling Group Gammelt brød fra en række butikker i Salling Group får et nyt liv. Sammen med bryggeriet BRØL og FoodRemade, som arbejder med
Danske afgrøder skal ende på spisebordet frem for som dyrefoder – ny uddannelse skal hjælpe
Foto: Andreas Moeslund Kun en meget lille del af de afgrøder, som i øjeblikket står og modner på de danske marker, ender på de danske
Er den japanske skolemad med til at sikre børn uden overvægt?
Foto: Freepik Overvægt sidder på mere end hver anden danske voksen. Helt så slemt ser det endnu ikke ud hos poderne. Her er 18-20 procent
Kakao-dyrkningen presset af klima, guldminer høj bondealder og dyrkningsformerne
Foto: Freepik Prisen for på stykke chokolade bliver højere i den kommende tid, og blandt årsagerne er klimaforandringerne. Dog ikke udelukkende, for uhensigtsmæssige dyrkningsmetoder og
Hent flere