Fødevarekemi
Fiskefrikadeller stod bag udbrud af listeria i sommer – sygdommen kostede ét dødsfald
Modelfoto. Foto: Freepik Færdigtilberedte fiskefrikadeller var årsagen til til et sygdomsudbrud som følge af den fødevarebårne bakterie Listeria monocytogenes, har Statens Serum Institut (SSI), Fødevarestyrelsen
Ny forskning: Klimavenlig kost giver mange ekstra sunde leveår
Foto: Freepik Klimavenlig kost er, som det ligger i ordet, smart for klimaet, da det fører til mindre udledning af CO2. Den form for kost
De populære snacks skal væk fra børnenes madpakker – de er tættere på slik end mad
Foto: Freepik Mange børn har små typer snacks med i madpakkerne som mellemmåltider. Men det skal stoppes, mener man fra Tandlægeforeningens side. Alt lige fra
Bakterier rummer måske løsningen til at sænke landbrugets udledning af lattergas
Illustration: Freepik Landbrugets brug af gødning står bag udledning af store mængder af den meget potente drivhusgas dinitrogenoxid (populært kaldet lattergas). Nu har norske forskere
Maillard reaktionsprodukter i plantebaserede kødburgere
Vi har kigget på Maillard-produkter; et resultat af kemiske reaktioner, der har betydning for blandt andet smagsudvikling i varmebehandlede fødevarer. Artiklen har været bragt i
Plantebaseret ost
Er det realistisk at efterligne smag og konsistens? Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og
Danmark atter ramt af salmonellaudbrud – også denne gang er skurken hakket oksekød
Modelfoto. Foto: Freepik På under en måned er Danmark ramt af en salmonellaudbrud. Over 40 patienter er for nuværende omfattet - næsten 30 mænd og
Veganere får på puklen når vi skal retfærdiggøre vores eget kødforbrug
Foto: Freepik Vi bør spise mindre kød for klimaet skyld. Det er der en generel konsensus om hos de fleste, men anderledes bliver det, når
Overskudsbrød sælges nu på dåse i form af to nye typer øl
Foto: Salling Group Gammelt brød fra en række butikker i Salling Group får et nyt liv. Sammen med bryggeriet BRØL og FoodRemade, som arbejder med
Danske afgrøder skal ende på spisebordet frem for som dyrefoder – ny uddannelse skal hjælpe
Foto: Andreas Moeslund Kun en meget lille del af de afgrøder, som i øjeblikket står og modner på de danske marker, ender på de danske
Er den japanske skolemad med til at sikre børn uden overvægt?
Foto: Freepik Overvægt sidder på mere end hver anden danske voksen. Helt så slemt ser det endnu ikke ud hos poderne. Her er 18-20 procent
Kakao-dyrkningen presset af klima, guldminer høj bondealder og dyrkningsformerne
Foto: Freepik Prisen for på stykke chokolade bliver højere i den kommende tid, og blandt årsagerne er klimaforandringerne. Dog ikke udelukkende, for uhensigtsmæssige dyrkningsmetoder og
Studie slår fast: Et diverst landbrug er langt bedre end industri-landbruget
Foto: Freepik I dag er landbruget en effektiv, industriel monokultur maskine. Men det bør det ikke være. Vi skal droppe vores industri-landbrug og i stedet
Parkinsons sygdom, tarmen og et sprøjtemiddel ser ud til at være forbundne kar
Foto: Freepik Parkinsons sygdom hører hjemme i hjernen. Alligevel ser det ud til, at den udløsende faktor kan starte et helt andet sted - nemlig
Dansk storordre til analysemåling af plantebaserede drikke
Samarbejdet mellem danske Q-Interline A/S og en af verdens største mejerigiganter udvides nu igen med den hidtil største ordre på i alt fire DairyQuant GO
Opdagelse kaster nyt lys over samspillet mellem bælgplanter og kvælstoffikserende bakterier
Samspillet mellem bælgplanter og kvælstoffikserende bakterier er ganske komplekst. Nu har en række forskere ved Aarhus Universitet har gjort en banebrydende opdagelse, der giver ny
Hent flere