Fødevarekemi
Ny professor bruger bakterier til at udvikle fremtidens sunde mad
Foto: Aarhus Universitet Clarissa Schwab er udnævnt til professor ved Aarhus Universitet. Hun bruger mikroorganismer til at designe funktionelle fødevarer og forbedre vores tarmsundhed. Clarissa
Fiskefrikadeller stod bag udbrud af listeria i sommer – sygdommen kostede ét dødsfald
Modelfoto. Foto: Freepik Færdigtilberedte fiskefrikadeller var årsagen til til et sygdomsudbrud som følge af den fødevarebårne bakterie Listeria monocytogenes, har Statens Serum Institut (SSI), Fødevarestyrelsen
Ny forskning: Klimavenlig kost giver mange ekstra sunde leveår
Foto: Freepik Klimavenlig kost er, som det ligger i ordet, smart for klimaet, da det fører til mindre udledning af CO2. Den form for kost
De populære snacks skal væk fra børnenes madpakker – de er tættere på slik end mad
Foto: Freepik Mange børn har små typer snacks med i madpakkerne som mellemmåltider. Men det skal stoppes, mener man fra Tandlægeforeningens side. Alt lige fra
Bakterier rummer måske løsningen til at sænke landbrugets udledning af lattergas
Illustration: Freepik Landbrugets brug af gødning står bag udledning af store mængder af den meget potente drivhusgas dinitrogenoxid (populært kaldet lattergas). Nu har norske forskere
Maillard reaktionsprodukter i plantebaserede kødburgere
Vi har kigget på Maillard-produkter; et resultat af kemiske reaktioner, der har betydning for blandt andet smagsudvikling i varmebehandlede fødevarer. Artiklen har været bragt i
Plantebaseret ost
Er det realistisk at efterligne smag og konsistens? Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 3, 2024 og kan læses uden illustrationer, strukturer og
Danmark atter ramt af salmonellaudbrud – også denne gang er skurken hakket oksekød
Modelfoto. Foto: Freepik På under en måned er Danmark ramt af en salmonellaudbrud. Over 40 patienter er for nuværende omfattet - næsten 30 mænd og
Veganere får på puklen når vi skal retfærdiggøre vores eget kødforbrug
Foto: Freepik Vi bør spise mindre kød for klimaet skyld. Det er der en generel konsensus om hos de fleste, men anderledes bliver det, når
Overskudsbrød sælges nu på dåse i form af to nye typer øl
Foto: Salling Group Gammelt brød fra en række butikker i Salling Group får et nyt liv. Sammen med bryggeriet BRØL og FoodRemade, som arbejder med
Danske afgrøder skal ende på spisebordet frem for som dyrefoder – ny uddannelse skal hjælpe
Foto: Andreas Moeslund Kun en meget lille del af de afgrøder, som i øjeblikket står og modner på de danske marker, ender på de danske
Er den japanske skolemad med til at sikre børn uden overvægt?
Foto: Freepik Overvægt sidder på mere end hver anden danske voksen. Helt så slemt ser det endnu ikke ud hos poderne. Her er 18-20 procent
Kakao-dyrkningen presset af klima, guldminer høj bondealder og dyrkningsformerne
Foto: Freepik Prisen for på stykke chokolade bliver højere i den kommende tid, og blandt årsagerne er klimaforandringerne. Dog ikke udelukkende, for uhensigtsmæssige dyrkningsmetoder og
Studie slår fast: Et diverst landbrug er langt bedre end industri-landbruget
Foto: Freepik I dag er landbruget en effektiv, industriel monokultur maskine. Men det bør det ikke være. Vi skal droppe vores industri-landbrug og i stedet
Parkinsons sygdom, tarmen og et sprøjtemiddel ser ud til at være forbundne kar
Foto: Freepik Parkinsons sygdom hører hjemme i hjernen. Alligevel ser det ud til, at den udløsende faktor kan starte et helt andet sted - nemlig
Dansk storordre til analysemåling af plantebaserede drikke
Samarbejdet mellem danske Q-Interline A/S og en af verdens største mejerigiganter udvides nu igen med den hidtil største ordre på i alt fire DairyQuant GO
Hent flere