
Metan er en af de rigtig slemme klimagasser, og en af de store kilder er dyrkning af ris. Nu har svenske og kinesiske forskere i fællesskab udviklet en variant af ris, der ved dyrkninen udleder markant mindre metan.
Reduktionen er helt oppe på 70 procent.
Det vil have stor betydning. Ris er en basisfødevare for omkring halvdelen af verdens befolkning.
– Cirka 13 procent af den metan, vi har i atmosfæren, og som kommer fra menneskelige aktiviteter, kommer fra risdyrkning, siger Anna Schnürer, der er mikrobiolog ved Sveriges Jordbrugsuniversitet og en af forskerne bag arbejdet.
Årsagen til at metangas dannes under risdyrkning kan findes under vandet, ved risens rødder. Rødderne frigiver organiske stoffer og når disse spises af mikroorganismer, dannes metan.
Det vidste man før, men nu har forskere kunnet pege på to specifikke stoffer, der spiller en stor rolle i processen. Den ene er fumarat, som tiltrækker mikroorganismer, og den anden er ethanol, som har den modsatte effekt.
Med den viden i bagagen har forskerne udviklet den nye ris-sort.
Den nye ris er blevet testet i Kina og sammenlignet med en almindeligt brugt kommerciel rissort. Forskerne mener, at den nye ris kan være tilgængelig på markedet inden for omkring tre år, men bemærker, at der er behov for flere sorter, tilpasset forskellige miljøer, for at reducere emissionerne fra risdyrkning globalt.
Det er ikke første forsøg ud i at reducere ris-dyrkningens metanudledning. Første forsøg blev gjort med genmanipulation, men da flere lande ikke tillader dyrkning af sådanne typer ris, er den nye variant udviklet af klassisk vej.
Kilde: svt