De mindre byer har ikke meget trak i de unge, nye studerende. 75 procent af de studerende på de videregående uddannelser har valgt København, Aarhus, Odense og Aalborg, og trods der er søgning til uddannelser uden for de fire magneter, er stigningen på sølle 1 procent.
Derfor kommer Landdistrikternes Fællesråds formand, Steffen Damsgaard med forsag om at stille med økonomisk gulerod, hvis man vælger en uddannelse uden for byområderne – SU skal op med 60 procent.
– Med dette forslag øger vi indsatsen, i bogstavelig forstand, så studerende i 35 kommuner får ca. 4.000 kr. ekstra i SU om måneden. Det lyder måske som et markant forslag, men det kræver også en markant indsats at vende suget mod storbyerne. For ellers risikerer vi, at uddannelserne forsvinder og unge, der gerne vil blive lokalt, dropper en videregående uddannelse, fordi der ikke er uddannelsesmuligheder i nærområdet, siger Steffen Damsgaard og tilføjer:
– Gode uddannelsesmuligheder lokalt er ikke kun vigtigt for de unge – det handler også om et land i bedre geografisk balance, som det står i regeringsgrundlaget, hvor erhvervslivets adgang til veluddannede unge i hele landet er altafgørende for et samfund, der hænger sammen geografisk.
Lykkedes det ikke at hive de unge væk fra storbyerne, går mange mindre byområder en krank skæbne i måde på uddannelsesområdet, frygter han.
Frem mod 2045 forventes der et fald i ungdomsårgange. Nogle mindre byområder står til at miste 30 procent af de 16-19-årige. Det kan få fatale konsekvenser for mange videregående uddannelser på erhvervsakademier, professionshøjskoler og på de få universitets-campus’er uden for de største byer.
– Det kræver mange tiltag og væsentlige investeringer at gøre de mindre uddannelsesbyer mere attraktive for de unge, hvad enten det gælder et stærkt studiemiljø, moderne studieboliger, studierelevante jobs, jobgaranti efter uddannelse samt gode transportforbindelser med det offentlige. Men det kan næppe stå alene, og derfor ser vi gerne, at man også gør det mere økonomisk attraktivt at søge mod de mindre studiebyer, siger Steffen Damsgaard.
Kilde: Landdistrikternes Fællesråd