![](https://www.kemifokus.dk/wp-content/uploads/sites/7/uni-4.jpg)
Når kiloerne rasler af, ofte som følge af vægttabsmedicin, er det ikke bare fedt, der forsvinder. Også muskelmasse ryger samme vej. Det øger risikoen for knogleskørhed.
Men det kan præparatet Bimagrumab måske modvirke, viser et nyt studie fra Aarhus Universitet.
– Vi har, som de første i verden, undersøgt, hvordan visse lægemidler påvirker knoglerne, og resultaterne viser, at midlet Bimagrumab er i stand til at øge mængden af knoglevæv samtidig med, at det opbygger muskelmassen, og det kan have stor betydning for de mange mennesker, som i dag er på vægttabsmedicin, siger Ph.d.-studerende, Frederik Duch Bromer, og postdoc, Ph.d. Andreas Lodberg fra Institut for Biomedicin.
Bimagrumab er udviklet til at behandle muskeltab, men øger samtidig fedtforbrændingen, derfor kan det blive en del af de næste vægttabspræparater på markedet, hvis det bliver godkendt. Derfor er det relevant at forske i, hvordan netop denne patientgruppe reagerer på præparatet, siger Andreas Lodberg.
– Man anslår, at der i 2035 vil være to milliarder mennesker, der kan kategoriseres som overvægtige, derfor er det også vigtigt, at vi forsker i de præparater, som kommer på markedet til netop den her patientgruppe, så vi får en bedre forståelse af deres langsigtede indvirkning på kroppen.
Patienter på vægttabsmedicin har ofte haft forløb, hvor vægten er gået op og ned, og det kan bidrage til udviklingen af knogleskørhed. Når knogler bliver skøre, stiger risikoen for alvorlige brud, som både koster patienter og samfund dyrt.
Derfor kan forskningsresultaterne være godt nyt for patienter på vægttabsmedicin. Og ifølge Frederik Duch Bromer viser studiet, at Bimagrumab ikke bare modvirker nedbrydningen af knogle- og muskelvæv, men faktisk også fremmer opbygningen af begge dele.
– Bimagrumab giver en let øgning af kalkindholdet i knoglerne og fremmer dannelsen af ny knogle i det, vi kalder skallen (cortex) i de lange rørknogler. Samtidig så vi også en markant opbygning af knoglevæv i området omkring lårbenshovedet, og det er typisk her, mange ældre får deres brud.
Studiet er baseret på mus med både knogleskørhed og nedsat muskelmasse, og præparatet er ved at blive afprøvet i adskillige kliniske fase 2-forsøg. Andreas Lodberg understreger, at der skal mere forskning til.
– Vores studie viser, at Bimagrumab på mange områder skiller sig positivt ud, men vi har også indikationer af, at præparatet kan have andre bivirkninger, og det vil vi nu undersøge nærmere, så vi får et mere klart billede af implikationerne af at bruge præparatet til patienterne.
Kilde: Aarhus Universitet