Metabolomics er et relativt nyt forskningsområde, der beskæftiger sig med måling og beskrivelse af metabolitter, der er alle de små molekyler, der findes inde i en celle og organisme på et givet tidspunkt. Man anvender kernemagnetisk resonans (NMR) i kombination med kemometri, og det har givet en række spændende og banebrydende resultater.
Bag dem står bl.a. Hanne C. Bertram, der som blot 39-årig blev udnævnt som professor i fødevaremetabolomics på Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet.
– Jeg blev fascineret af NMR-teknikkens alsidighed. På den ene side er NMR meget teoretisk, på den anden side er den utrolig anvendelsesorienteret.
Jeg udviklede bl.a. NMR-teknologien til at afdække, hvordan kødproteinerne binder vand, og hvilken betydning det har for kødkvaliteten. Og jeg fokuserede især på, hvordan slagteprocessen påvirker den efterfølgende udvikling af kødkvalitet, fortæller hun.
– De sidste år har vi udviklet metabolomics-teknikker til at måle på fæces. Tarmfloraen får generelt stor opmærksomhed i øjeblikket, hvor man er i fuld gang med at afdække, hvor stor betydning den har for vores sundhed, og hvordan tarmfloraen reagerer på en specifik kost. Med metabolomics kan man via målinger på fæces opnå en større forståelse for bakteriernes reelle aktivitet, og de metabolitter, de danner, forklarer Hanne C. Bertram.
Det skal give en bredere viden om, hvor mange og hvilke metabolitter, der er i fæces. Det er et godt redskab til at analysere og forstå, hvordan samspillet mellem kost og tarmflora påvirker vores sundhed.
I et humant studie udført i samarbejde med Arne Astrups gruppe på KU, er der genereret opsigtsvækkende metabolomics-resultater, hvor der blev påvist korrelation mellem fækale metabolitter og niveauet af LDL kolesterol i blodet, det såkaldte ”lede” kolesterol – en stærk indikation af, at lige netop tarmbakteriernes aktivitet er af betydning for samspillet mellem kost og sundhed.
Læs hele profilen i Dansk Kemi udgave 12, side 8