
Elbiler drives i dag af Li-ion batterier. Det vil de gerne ændre på i Indien, og vil i stedet kaste sig over natrium-ion batteriet. Det handler både om klodens klima, tilgangen til råstoffer, økonomi og politik på den helt store klinge.
De største bilbatterier ligger i dag på omkring 100-115 KWh og vejer om 600 kilo. Men kun en beskeden del er faktisk lithium. Der anvendes cirka 250 gram lihium pr. KWh, så kun cirka 25 kilo ud af de 600 stammer fra det metal, der har lagt navn til batteriet.
Der findes hele tiden lithium-forekomster rundt i verden, men trods det er det en begrænset ressource. Det også ses på prisen, der er begyndt at stige ganske meget.
Ydermere er det ulige fordelt i verden, og derfor har Indien kastet sig over natrium-batteriet. For mens lithium er relativt sjældent metal, er natrium det sjette mest forekommende element på jorden, det mest udbredte alkalimetal og koster kun en brøkdel af prisen på Lithium
Ulempen er, at mens et Na-Ion batteri har en energitæthed på cirka 160 Wh/kilo, har de bedste Li-ion batterier over 100 Wh/kg mere at gøre godt med. Til gengæld kan de arbejde over en bredere temperaturområde.
Ulemperne til trods har Indien en plan om at satse på Na-ion. Landet vil være førende indenfor elbiler, og det kan de ikke blive, hvis Kina sidder tungt på lithium-markedet. Også kobolt er interessant. Kobolt, som Kina også sidder tungt på, anvendes stadig i langt de fleste li-ion batteriet, mens det omstridte metal slet ikke er nødvendigt i natrium-udgaven.
Hvornår de første reelle brugbare Na-ion batterier til elbiler kommer på markedet er for tidligt at sige – men man skal skynde sig i Indien. For det hidtil bedste Na-ion batteri hidtil med 160 Wh/kg er udviklet af virksomheden Catl – og den er såmænd kinesisk.