Danskere er blandt de mest kaffedrikkende nationer i verden, og de fleste sætter pris på en god kop kaffe. Og nu kan smagen blive endnu bedre, for mens det er oplagt, at kaffebønnerne og brygningen påvirker smagen, er det ikke helt så oplagt for mange, at vandet også har en indflydelse.
Men vand er dog den største del af en kop kaffe.
– Kvaliteten af vand er vidt forskellig, ikke bare fra land til land, men ofte fra by til by. Indholdet af kalk, salte og mineraler varierer, og det har stor indflydelse på smagen. Du kan have de bedste bønner og det bedste udstyr til at brygge en kop kaffe, men kvaliteten af vandet kan ødelægge det hele, fortæller stifter af Baresso Coffee (nu Espresso House Danmark), Kenneth Luciani.
Hele sagen om vand og smagen af kaffe endte faktisk med at blive et forskningsprojekt på Kemisk Institut ved Københavns Universitet.
Her har professor Henrik Grum Kjærsgaard dykket ned i vandet, om man så må sige. Efter flere års forskning og finjustering er han nu klar til at præsentere det specialdesignede ”kaffevand” i samarbejde med Kenneth Luciani og partneres nyetablerede selskab DesignWater samt Peter Larsen Kaffe, der er kommerciel kaffepartner på projektet.
Det specialdesignede vand, som både skal igennem en såkaldt omvendt osmose og tilsættes de helt rigtige salte, er stadig 100 procent naturligt. Det styrker smagen og nuancerne i kaffen og er desuden langt mere skånsomt for de redskaber og maskiner, der bliver brugt til at brygge kaffen. Der er indgivet patentansøgning på behandlingen af vandet.
– Denne opdagelse repræsenterer et væsentligt bidrag til kaffeentusiasters oplevelse af deres foretrukne drik. Vi er stolte af at kunne præsentere dette resultat af vores forskning og samarbejde, siger Henrik Grum Kjærsgaard.
Kilde: Peter Larsen Kaffe