Virksomheden AMTech Aqua Miljø har længe haft succes med at reducere problemer med kalk i drikkevandet ved hjælp af ultralyd med en teknologi, som kaldes Kalkknuseren. Hidtil har det dog været svært at forklare den observerede effekt, fordi den fornødne forskning endnu ikke fandtes. Men kombinationen af forsøg gennemført på Teknologisk Institut og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) samt ny viden om vand har gjort det muligt at forklare og påvise effekten af Kalkknuseren.
Kalkknuseren behandler vand med ultralyd. Derved ændres fordelingen af de to vandmolekyler orto-H2O og para-H2O, hvilket påvirker vandets overfladespænding. Vandet bliver mere hydrofilt, hvilket vil sige, at det har en større befugtningsevne. For det andet påvirker denne omfordeling kalkkrystallerne i vandet, så de nedbrydes og ikke længere opbygger kalkaflejringer. Der er således ikke tale om en afkalkning, kalken ændrer blot karakter til noget, der minder om blødt vand.
Dette er kemiingeniør Jørgen Blandfort’s konklusion efter at have studeret resultatet af nyere undersøgelser af vand og Kalkknuserens virkning. Undersøgelser, som for nylig er gennemført på DTU og tidligere hos Teknologisk Institut.
Kalkknuseren anvendes allerede på mere end 80 vandværker og i mange tusinde private husholdninger. Ulvshale Vandværk er et af de vandværker, som har installeret en Kalkknuser.
– Vi har i flere år kørt med en Kalkknuser på vores ledningsnet. Tidligere var vi plaget af meget kalk i vandet, men nu kan vi konstatere, at det øjensynligt er fortid. Vi havde også problemer med tilkalkede rør og T-stykker, men nu er vores ledningsnet helt rent uden kalkaflejringer, fortæller Jesper Højland, der er driftsleder Ulvshale Vandværk.