
Den danske biotek-virksomhed pK Chemicals A/S er gået sammen med Teknologisk Institut om at udvikle en metode, hvor opløsningsmidlet ethanol i reststrømme regenereres og genanvendes i deres farmaceutiske produktion. Målet er at reducere virksomhedens indkøb af nyt ethanol med 80 procent. Genanvendelsesteknologien har derfor potentiale til at reducere CO2-udledningen relateret til farmaceutisk produktion.
Ethanol er et uundværligt opløsningsmiddel for mange produktionsvirksomheder. Hos pK Chemicals A/S, der producerer ingredienser til medicinalindustrien, anvendes ethanol i oprensningsprocesser af virksomhedens produkter. For at sikre renheden af ethanolet fremstilles det af fossile kilder. Det brugte ethanol sendes herefter til destruktion eller anden form for genanvendelse, og man indkøber nyt ethanol til den næste produktion.
Formålet med projektet er at udvikle en ny proces, der gør det muligt at oprense og genbruge det direkte i produktion fremfor at sende det til destruktion eller genanvendelse udenfor virksomheden. På den måde opnår virksomheden både en stor økonomisk besparelse, en grønnere profil og et stærkt reduceret CO2-aftryk, fortæller konsulent og projektleder Signe Strange Grønborg (ph.d.) fra Teknologisk Institut.
Industriel recirkulering af ethanol er udfordrende, fordi de eksisterende oprensningsteknologier ikke er ”plug-and-play”, men kræver at forskellige teknologier kombineres, udvikles og tilpasses til det unikke indhold i en reststrøm fra en specifik produktion. Derudover stilles der indenfor industriel farmaceutisk produktion særligt høje krav til renheden af det anvendte ethanol. Derfor kræver genanvendelse af ethanolstrømme en skræddersyet metode med skærpet fokus på renhed og kvalitetssikring af den oprensede ethanolstrøm.
Bæredygtig og ansvarlig produktion er et vigtigt element i pK Chemical A/S’ strategi, og vi undersøger løbende, hvordan vi kan udnytte reststrømme eller på anden måde optimere vores processer. Ved at genvinde ethanol ’on-site’ tager vi et vigtigt skridt på vejen mod en cirkulær økonomi hos pK Chemicals A/S uden gå på kompromis med vores krav til kvalitet, siger Christina Louise Egebart, Director EHS, hos pK Chemicals.
Da kravene til renhed og sporbarhed i den farmaceutiske industri er høje, forventes det, at den udviklede løsningsmodel let ville kunne leve op til de krav, som måtte stilles til regenereret ethanol i andre brancher, hvor kravene ofte er lavere. Genanvendelse af ethanol har potentiale til at medføre en reduktion i CO2-udledningen på 22.000 tons årligt alene i Danmark.
Kilde: Teknologisk Institut