
Lidt anderledes områder som kunstig mælk og planteproteiner var blandt de syv projekter, som Mejeribrugets ForskningsFond (MMF) valgte at støtte. Den fem sidste ud af de i alt syv projekter var over i den mere traditionelle mejeriforskning.
De to noget anderledes projekter vil bl.a. komme ind på, om kunstig mælk har samme positive effekter som den ægte vare? Og kan man lave en ’ost’ med planteproteiner, som samtidig smager godt?
Det er nyt, at vi bevæger os ind på det område, men mejerierne forventer, at forbrugerne fremover i højere grad vil efterspørge plantebaserede produkter og produkter, hvor både animalske og plantebaserede ingredienser indgår, siger chefkonsulent i Mejeribrugets ForskningsFond, Grith Mortensen, om baggrunden for at prioritere dette projekt.
I alt modtog MFF 36 forslag til projekter i dette års ansøgningsrunde, hvilket var ny rekord. Ved prioriteringen blev der blandt andet lagt vægt på, om klima og bæredygtighed indgik i projekterne.
Mejeribruget står overfor store udfordringer i forhold til klima og bæredygtighed. Derfor er et tæt forskningssamarbejde med universiteterne essentielt for, at mejerierne kan lykkes med erhvervets ambitiøse klimamål, forklarer Grith Mortensen.
Koen bliver af mange betragtet som klima-synder, fordi den udleder klimagassen metan, og indtil videre er det kun muligt at reducere koens metanproduktion gennem foderet og avlsarbejde. En løsning på det problem kunne være at fremstille mælken i laboratorier, og det er netop emnet for ’CleanMilk fra in vitro kultiverede mælkeceller’ (eller kunstig mælk), der undersøger projektet mulighederne for en fremtidig mælkeproduktion uden for koens mange maver.
Med projektet skal de danske forskere forsøge at skabe mælk i et laboratoriemiljø på basis af mælkeceller fra en ko. Projektet skal give mejerierne viden om fordele og ulemper ved at benytte mælkeceller, der er dyrket i et reagensglas, til produktion af ’mælk’. Ikke mindst er det vigtigt at finde ud af, om laboratoriedyrkede ingredienser har samme positive effekter som naturens eget produkt, forklarer Grith Mortensen
Fonden forventer at kunne disponere med 16 mio. kr. til de syv prioriterede projekter, som fordeler sig på fire af landets universiteter: Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet og Syddansk Universitet.
Kilde: Mejeribrugets ForskningsFond