LEAF, et nyt certificeringsprogram udviklet af University College London (UCL) , skal være med til at bæredygtige laboratorier over hele verden. Et laboratorium hører til blandt de mere klimatunge kvadratmeter, og anslås at anvende op mod 10 gange mere energi end et gennemsnitlig kontor.
På Københavns Universitet har programleder Nikoline Borgermann været ildsjælen bag implementeringen af LEAF, som startede på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet i november 2021. Siden da er mere end 1.200 forskere og laboranter blevet en del af programmet, som også er blevet udbredt til andre dele af universitet.
– De fleste laver rigtig mange grønne gerninger derhjemme, men har ikke vidst hvad de kunne gøre i laboratoriet. Det er selvfølgelig et paradoks for mange, og måske har det derfor været overraskende nemt at få så mange med i programmet. Forandringerne er nemlig super synlige, fortæller Nikoline Borgermann.
Det er brugen af meget energi, meget udstyr og mange kemikalier, der bl.a. står bag det store CO2-aftryk, som langt de fleste laboratorier har. Men sådan behøver det ikke være, viser et pilotstudie, der omfatter 235 LEAF-certificerede laboratorier.
De reducerede tilsammen deres udledning med 648 tons CO2, og kunne i samme ombæring spare omkring 7,45 mio. kr.
Vejen til et mere grønt laboratorium er ofte lettere end de fleste tror. Det oplevede Christian Adam Olsen professor og gruppeleder på Københavns Universitet.
– Det har faktisk været overraskende nemt at omlægge processerne i en mere bæredygtig retning, og så er det fantastisk at kunne gøre en forskel, fortæller Christian Adam Olsen.
Det har i øvrigt heller ikke været svært at implementere de nye vaner og processer. Det har ikke kostet på produktiviteten, og i takt med arbejdet har alle fået en stadig mere grøn tankegang, og er blevet bedre til at fokusere på, hvilke produkter, der anvendes, og hvad der kan genbruges.
LEAF står for Laboratory Efficiency Assessment Framework og fokuserer på effektivitet i bred forstand. Skal man opnå den højeste certificering (guld) er der i alt 48 kriterier, som laboratoriet skal leve op til. Det gælder fx at overskydende udstyr og materialer i laboratoriet deles, repareres lokalt eller sælges samt at opløsningsmidler er valgt ud fra hensyn til miljøvenlighed og genanvendelighed.
Kilde: Københavns Universitet