Home Sapiens stammer fra Østafrika for cirka 100.000 år siden. Det siges at være vores forfar, men det passer kun delvist, for alt liv på jorden hænger. Så hvad er vores livmæssige forfar. Her skal vi noget længere tilbage – 4,2 mia. kr.
Det mener et forskningsprojekt offentliggjort i Nature Ecology & Evolution. Et forskerteam ledet af evolutionsbiolog Edmund Moody fra University of Bristol har regnet baglæns og har rekonstrueret en organisme, som de kalder for LUCA – Last Universal Common Ancestor.
For 4,2 mia. år siden var jorden blot nogle få 100 millioner år gammel. Der var massevise mængder af CO2 og brint, og det var netop det, som LUCA fik sin energi fra.
LUCA har en arvemasse, der koder for cirka 2.600 proteiner. Dermed ligner den en bakterie. Den har gener, som beskytter mod UV-stråling. Den levede ved vandoverfladen, og ikke nede i vandet tæt ved varme kilder.
Dermed er LUCA måske alligevel ikke det allerførste liv på jorden. I hvert fald blev forskerne noget overrasket over, at de fandt en samling af proteiner som kaldes for Crispr Cas. Crispr cas er en del af bakteriernes DNA som udgør deres immunforsvar. Det betyder, at LUCA havde opbygget et forsvar – til gengæld vi ved ikke, hvad de skulle beskytte sig imod. Formentligt virus eller andre typer organismer, der ikke findes spor af mere.
Kilde: svt.se