UNDP, der er FN´s udviklingsprogram kan med god ret sige, at verdens befolkning går ind for en ambitiøs klimahandling. De bygger det nemlig Peoples’ Climate Vote 2024, der er ikke mindre end verdens største meningsmåling om klimaforandringer.
80 procent – eller fire ud af fem – mennesker på verdensplan ønsker, at deres regeringer skal gøre mere for at bekæmpe klimakrisen.
Yderligere 86 procent ønsker, at deres land tilsidesætter geopolitiske forskelle og arbejder sammen om klimaforandringerne. Graden af global enighed er slående i lyset af den nuværende verdenssituation, med øgede konflikter og stigende nationalisme.
Undersøgelsen omfatter mere end 75.000 mennesker, der taler 87 forskellige sprog i 77 lande. Den havde 15 spørgsmål om klimaforandringerne, og var udarbejdet til FN’s Udviklingsprogram (UNDP) i samarbejde med Oxford Universitet i Storbritannien og GeoPoll.
Spørgsmålene blev udformet med det formål at undersøge, hvordan folk oplever konsekvenserne af klimaforandringerne, og hvordan de gerne vil have, at verdens ledere skal agere på dem. De 77 adspurgte lande repræsenterer 87 procent af verdens befolkning.
– Folkets klimaafstemning er tydelig. Verdens borgere ønsker, at deres ledere skal se bort fra forskelligheder og handle nu for at bekæmpe klimakrisen, udtaler UNDP’s Administrator Achim Steiner i en kommentar til resultaterne.
– Undersøgelsen der er uden fortilfælde i dens omfang, afslører en forbløffende grad af enighed. Vi opfordrer ledere og politiske beslutningstagere til at tage resultaterne til efterretning, især i udarbejdelse af den næste runde af nationale klimaløfter (NDCs) i forhold til Paris-aftalen. Det er noget, som næsten alle, verden over, kan blive enige om.
Det står også klart, at 20 af verdens højemissionslande støtter en stærkere klimaindsats, med et flertal på henholdsvis 66 procent i USA og Rusland, 67 procent i Tyskland, 73 procent i Kina, 77 procent i Sydafrika og Indien, 85 procent i Brasilien, 88 procent i Iran og helt op mod 93 procent i Italien.
I fem store emissionslande (Australien, Canada, Frankrig, Tyskland og USA) støtter kvinder i højere grad end mænd styrkelsen af deres lands klimaforpligtelser, med en forskel på helt op mod 10 til 17 procentpoint. Forskellen er størst i Tyskland, hvor 75 procent af kvinderne, sammenlignet med 58 procent af mændene, er mere tilbøjelige til at kræve en stærkere klimaindsats.
Ud over en generel opfordring til en mere ambitiøs klimaindsats viser undersøgelsen, at et globalt flertal på 72 procent går ind for en hurtig udfasning af fossile brændstoffer. Dette gælder i lande, der er blandt de 10 største producenter af olie, kul eller gas, heriblandt et flertal på 89 procent af befolkningen i Nigeria og Tyrkiet, 80 procent i Kina, 76 procent i Tyskland, 75 procent i Saudi-Arabien, 69 procent i Australien og 54 procent i USA.
Kun 7 procent på verdensplan svarer, at deres land slet ikke skal omstille sig.
Kilde: UNDP