Klimavenlig kost er, som det ligger i ordet, smart for klimaet, da det fører til mindre udledning af CO2. Den form for kost har imidlertid også en anden effekt, viser et meget omfattende amerikansk studie fra Harvard University. Det giver også mange ekstra leveår.
I studiet har man fulgt 200.000 amerikanere i 30 år. I al den tid har man indsamlet data om deres spisevaner og helbred, og resultatet er entydigt. Med den klimavenlige kost kan man reducere risikoen for at dø for tidligt med hele 30 procent. Og samtidig reducerer CO2-udledningen med noget nær den samme procentsats.
Forskningen er bygget op omkring et pointsystem efter, hvor bæredygtige og sunde forskellige kostvaner vurderes at være i forhold til Planetary Health Diet. Jo tættere var man på den diæt, jo flere point kunne man sætte ind på den fiktive konto. 300 gram grøntsager om dagen gav max point – 100 gram kød om dagen gav derimod nul point.
Det var især risiko for sygdomme som kræft, hjerte-kar-sygdomme og lungesygdomme, der faldt markant hos den gruppe, som havde taget den klimavenlige diæt til sig.
De nye danske kostråd er ikke helt på niveau med Planetary Health Diet, man har, ligesom de offficielle kostråd fra de andre nordiske lande, bevæget sig i den retning.
Kilde: svt