Grønt brint fra kommende PtX-anlæg kan blive billigere end antaget. Også strømmen vil koste mindre. Det forudser Professor på DTU Henrik Lund Frandsen, efter det er lykkedes at udvikle keramiske elektrolyseceller med nyt elektrodemateriale, Ni-GDC.
Elektroderne viser gode resultater og ingen tegn på forringelse af elektroden efter 1.000 timers test på DTU. Faktisk er det lige omvendt. I stedet for at blive slidte forbedrer elektroderne ligefrem deres ydeevne
– Hvis vi kan få keramiske elektrolyseceller ud i power-to-x teknologi tilpas mange steder i verden, så betyder deres effektivitet, at man kan spare 25 pct. af al den strøm, der skal gå til at producere den samme mængde grønt brændstof og spare op imod ca. 20 pct. af brintens pris. Og hvis vi derudover forbedrer levetiden på teknologien, vil det give materialebesparelser, som vil betyde en yderligere prisreduktion på fem procent, siger Henrik Lund Frandsen.
Forsøgene med at evaluere stabiliteten af Ni-GDC-elektroderne er udført af postdoc Morten Phan Klitkou m.fl. på DTU. Forsøgene blev udført ved forskellige strømstyrker i 1000 timer.
Resultaterne viste, at modstanden i brændselselektroden kun blev let forringet ved ganske høje strømtræk. Forsøgene viste, at den primære degraderingsmekanisme i konventionelle keramiske elektrolyseceller kunne undgås, da nikkelen i cellerne ikke flyttede sig selv underhøje strømtræk. De celleteknologier, der anvendes i dag, ville ikke være i stand til at tolerere samme belastning.
Træerne vokser dog ikke hele vejen til den blå himmel, og der er stadig udfordringer i elektrolytten. Det har dog ikke fået forskerne til at miste troen på Ni-GDC-elektrolysecellerne.
De vil heller ikke være på spring lige med det samme. Henrik Lund Frandsen vurderer, at det vil gå op mod ti år, før Ni-GDC elektrolysecellerne bliver fuldt opskaleret og udnyttet i Power-to-X anlæg internationalt.
Kilde: DTU