Forskere fra DTU har bidraget til ny bog, der samler global viden om mikroplast i ferskvand.
Mikroplast i ferskvand har på ingen måde fået lige så meget omtale og synlighed som fund af mikroplastik i verdenshavene.
Området er komplekst, og bidragene til bogen indeholder derfor også både økonomiske og samfundsmæssige betragtninger. To af bogens kapitler er skrevet af forskere fra DTU Miljø.
– Jeg har en baggrund i økotoksikologiske effekter af nanomaterialer, det vil sige forskning i, hvordan disse materialer optages i levende organismer og påvirker dem. De seneste år har jeg arbejdet med mikroplast i ferskvand, så med min indsigt i begge verdener blev jeg bedt om at bidrage med et kapitel til den nye bog om, hvad forskere i mikroplast på godt og ondt kan lære fra forskningen i nanomaterialer og deres påvirkning af miljøet, siger seniorforsker Nanna B.
Hartmann, der sammen med kollegaen Sinja Rist har skrevet om lessons learned fra nanoforskningen.
Et andet af kapitlerne er skrevet af hendes kollega, Steffen Foss Hansen. Kapitlet handler om, hvordan vi som samfund opfatter risici forbundet med mikroplast, hvordan forskere bedre kan kommunikere deres viden, og hvordan man bedst får involveret omverdenen i denne problemstilling.
Det sidste aspekt har været vigtigt for gruppen af forskere bag bogen. De har valgt at udgive den som open access, så både forskere og offentligheden kan få indblik i, at søer og floder er lige så påvirket af mikroplast som havene – og kræver lige så meget opmærksomhed.
Link til bogen: Freshwater Microplastics: https://link.springer.com/book/10.1007/978-3-319-61615-5