EU’s nye kemikalielovgivning er under udrulning med flere vigtige deadlines i 2012.
Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 12, 2012 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.
Af Lars Bugge, CHYMEIA Aps
Kemikalielovgivningen er midt i en revolution, fordi to store EU-regelsæt implementeres i disse år. CLP-forordningen dikterer ny mærkning og klassificering af farlige kemikalier. Vi skal således skifte fra de gamle orange faremærker til de nye rød/hvide CLP-faremærker. Samtidig stiller REACH-forordningen skærpede krav til dokumentation omkring farlige kemikalier.
Pr. 1. december 2012 faldt to vigtige deadlines sammen, den ene fra CLP, den anden fra REACH.
CLP-deadline betyder opdatering af nogle sikkerhedsdatablade og arbejdspladsbrugsanvisninger
Den 1. december 2012 skulle alle rene stoffer uden undtagelser være mærket med de nye CLP-symboler. Dvs. at samtlige arbejdspladsbrugsanvisninger og sikkerhedsdatablade på rene stoffer skal opdateres, hvis de ikke allerede er blevet det.
For blandingsprodukterne er deadline for CLP-mærkning først i 2015 (med hylderydning frem til 2017). Men sikkerhedsdatabladene for blandingsprodukter slipper ikke for en opdatering i 2012. De er således omfattet af en REACH-opdatering.
REACH-deadline betyder opdatering af alle sikkerhedsdatablade
Alle sikkerhedsdatablade skulle senest 1. december 2012 være opdateret efter nye REACH-regler (453/2010), som bl.a. medfører en ny opbygning af sikkerhedsdatabladene samt angivelse af CLP-klassificering af indholdsstofferne i sikkerhedsdatabladets pkt. 3. Opdateringen betyder også, at produktets faremærkning flyttes fra bagest i sikkerhedsdatabladet (punkt 15) og helt frem til punkt 2.
Det giver god mening, at flytte de vigtigste informationer frem på forsiden. I takt med de mange nye regler er sikkerhedsdatabladene blevet længere og længere. Men opdateringerne medfører et stort arbejde på virksomhederne.
Der er et formål med det hele. CLP og REACH vil således medføre større sikkerhed for de medarbejdere, der håndterer kemikalier. Kræftens Bekæmpelse skønner, at op mod 1.500 årlige kræfttilfælde (svarende til 3-7% af samtlige tilfælde) skyldes påvirkninger i arbejdsmiljøet. Og hovedparten af disse tilfælde skønnes at være forårsaget af uhensigtsmæssige påvirkninger fra kemikalier i arbejdsmiljøet. Reglerne kan altså redde liv. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne tager godt i mod ændringerne – og prioriterer de opgaver som reglerne medfører.