Panoramix er et nyt EU-projekt, der skal resultere i mere viden om den såkaldte cocktail-effekt, altså hvor en sammenblanding af kemikalier kan have en større skade end de enkelte kemikalier kan hver for sig.
Projektet har DTU Fødevareinstitut for bordenden som koordinator. Den nye viden skal høstes uden brug af dyreforsøg.
Forskere fra 11 vidensorganisationer i Europa deltagere i projektet, der bl.a. skal udvikle metoder til at identificere ’real-life’ kemikalieblandinger og vurdere, hvor sundhedsskadelige de er. Panoramix projektet har særligt fokus på sundhedsskadelige effekter i børn.
Forskerne vil undersøge komplekse prøver af fødevarer, vand og navlestrengsblod for at kortlægge hvilke kemikalier, mennesker bliver eksponeret for ad de veje og derefter undersøge, hvilke af kemikalierne der er ansvarlige for den sundhedsskadelige effekt.
Den viden vil de koble med data fra Odense Børnekohorten, hvor biologisk materiale fra 2.551 børn er blevet indsamlet i deres første 18 leveår for at give indblik i faktorer, der påvirker hjernens udvikling og fertiliteten senere hen i livet. Koblingen vil afsløre potentielle sundhedseffekter, der opstår lang tid efter kronisk eksponering.
Arbejdet skal resultere i, at forskerne kan udpege og kvantificere de stoffer i ’real-life’ kemikalieblandinger, som med størst sandsynlighed er skyld i sundhedsskadelige effekter. Den viden kan bruges til at fastsætte grænser for sikker eksponering af stofferne – grænseværdier, som myndigheder kan bruge i lovgivningen omkring kemikaliesikkerhed.
Projektet har modtaget en bevilling gennem H2020 GreenDeal programmet på mere end 32 millioner DKK.
Kilde: DTU