Noget tyder på, at det ikke er ligegyldigt i forhold til at forbrænde fedt, hvornår man dyrker motion. Det mener forskere fra Københavns Universitet og Karolinska Institutet i Sverige, der i fælleskab står bag et nyt studie på området.
– Vores studie antyder, at aktivitet om formiddagen måske er mere effektiv end træning sent på aftenen, når det gælder at øge stofskiftet og fedtforbrændingen, siger professor Juleen R. Zierath, der arbejder på både Københavns Universitets Center for Basic Metabolic Research og Karolinska Institutet i Sverige.
At der overhovedet har betydning, hvornår man tager løbeskoene på, skyldes et genetisk “ur”, der findes i næsten alle celler. ’Uret’ regulerer de biologiske processor i den såkaldte circadian rhythm, der populært sagt er en 24-timers døgnrytme.
Det er mus, som forskerne har sat til at være at være aktive. Enten kl. 9 om formiddagen eller kl. 21 om aftenen.
I studiet kunne forskerne se, at fysisk aktivitet om morgenen aktiverede gener, som er involveret i celleprocesser, der er vigtige for en høj metabolisme. Blandt andet at nedbryde fedtvæv. Disse gener blev kun aktive hos de mus, som havde motion i morgenfasen.
– Resultaterne viste blandt andet, at processer i fedtvævet, der frigiver fedtsyrer til blodet, i højere grad var opreguleret hos mus, der løb om morgenen, end dem, der løb om aftenen, siger lektor og medforfatter Jonas Thue Treebak fra Novo Nordisk Center for Basic Metabolic Research.
Mus og mennesker deler mange fysiologiske funktioner, og derfor er det oplagt at foretage forsøgene på mus. Dog kan man ikke uden videre overføre forsøgsresultarerne til mennesker. En af de store forskelle er, at mus er nataktive. Derfor skal man have foretaget flere forsøg, før man kan drage de endelige konklusioner om, hvornår det er mest effektivt at geve sig i kast med motionen.
Kilde: Københavns Universitet