Langt flere overlever dag i lungekræft end for bare 20 år siden, viser nye tal fra Kræftens Bekæmpelse og Cancerregistret. Blandt kvinder er den såkaldte femårsoverlevelsen steget fra 10 % i 2002-2004 til 35 % i 2020-2022.
Også blandt mændene er der sket en bedring. Mens blot 8 % var i live fem år efter en lungekræftdiagnose i 2002-2004, var tallet steget til 27 % i 2020-2022.
Mange tilfælde bliver opdaget tidligt, og har dermed en bedre prognose. Ofte bliver det opdaget ved tilfældigheder – bl.a. i forbindelse med undersøgelse af andre sygdomme.
Men også hos dem, som har svær lungekræft, stadie 4, er der sket en markant forbedring, og her er det behandlingen, som har spillet en rolle.
Der er kommet nye målrettede behandlinger, og i 2016 blev immunterapi et tilbud til nogle grupper af lungekræftpatienter.
– Det er først de senere år, at der er sket en forbedring i overlevelsen for de allermest syge lungekræftpatienter, det vi kalder stadie 4, og det vil jeg tilskrive immunterapi, siger Torben Riis Rasmussen, der er overlæge og formand for specialisterne i Dansk Lunge Cancer Gruppe.
Han ser i øvrigt frem til den kommende afprøvning af lungekræftscreening, som for nyligt blev tildelt Region Syddanmark. I pilotprojektet skal regionen indsamle erfaringer med at screene for lungekræft blandt de fynske borgere i alderen 60-74 år, der er tidligere eller nuværende storrygere og dermed i særlig risiko for at udvikle lungekræft.
– Det er bevist, at det forbedrer overlevelsen, hvis man screener nuværende og tidligere rygere for lungekræft. Den store udfordring er at finde dem og få dem screenet. Det kommende pilotstudie skal afklare, hvordan man kan skrue et screeningsprogram sammen, så man får fat i de rigtige, siger Torben Riis Rasmussen.
Kilde: Kræftens Bekæmpelse