Parkinsons sygdom hører hjemme i hjernen. Alligevel ser det ud til, at den udløsende faktor kan starte et helt andet sted – nemlig i tarmen. Og at det hele kan sættes i gang af et aktivt stof fra sprøjtegifte.
Det er en artikel i Ugeskrift for Læger, der bringer den nye sammenhæng frem.
Det er et hold tysk-slovenske forskere, der har påpeget sammenhængen mellem sprøjtegifte og Parkinsons sygdom. Pesticiderne kan påvirke mikrobiomet i tarmene, så der opstår en ond cirkel af skadelige processer. De kan føre til Parkinsons sygdom, som er den hastigst voksende neurologiske sygdom.
Og selvom det lyder som en noget pudsig sammenhæng, er det slet ikke så tosset, mener Per Borghammer, overlæge og klinisk professor i nuklearmedicin på Århus Universitet.
Det passer godt med en sygdomsmodel, han står bag, nemlig ”Brain-first vs. body-first”. Ifølge modellen starter sygdommen inde i nerver i næsens eller tarmens slimhinde. Processen kan sættes i gang af sygdomsfremkaldende stoffer som miljøgifte og pesticider, men også af infektioner og andre påvirkninger.
– Lige præcis ved Parkinsons sygdom er det særligt plausibelt, at sygdommen kan udløses af stoffer eller mikroorganismer, vi indtager eller inhalerer, siger Borghammer.
– Tarmens nervesystem sidder kun en millimeter eller to fra tarmens mikrobiom. Så hvis bakterier kan trænge igennem tarmbarrieren, kan de sætte gang i en sammenklumpning af proteiner, der så spreder sig til hjernen, påpeger Borghammer.
Per Borghammers forskning har tidligere vist, at hos cirka halvdelen af patienterne lader sygdommen til at starte i tarmens nervesystem. Derefter vandrer den videre til hjernen.
Blandt de stoffer, som mistanken retter sig mod, er det aktive stof diquat. Det er blevet forbudt i EU tilbage i 2019 med udfasning fra februar 2020.
Det gælder dog ikke her i landet, hvor Miljøstyrelsen flere år har givet danske landmænd dispensation. Baggrunden er bl.a. at det anvendes i meget små midler, og at alternativet var for dyrt og ikke virkede nær så godt.
Læs artiklen fra Ugeskrift for Læger
Kilde: Gylle.dk