Kroppens brune fedt kan muligvis vise sig at være effektiv behandling mod fedme, efter det er lykkedes et tysk-dansk forskerhold har identificeret et protein, som er ansvarlig for at slukke for brunt fedts aktivitet.
De to forskerhold har opdaget, at brunt fedt har en hidtil ukendt, indbygget mekanisme, der slukker for dets aktivitet kort tid efter aktivering, så det brune fedt altså ikke når at arbejde særligt længe ad gangen. Mere specifikt har forskerne identificeret et protein, der er ansvarlig for denne afbrydelsesproces. Dette protein hedder AC3-AT.
Med den viden kan der grundlag for at udvikle en metode til at tænde for fedtets aktivitet, og på sigt blive et middel mod fedme.
Brunt fedt har kendt længe, og baggrunden for interessen skyldes, at det har en enestående evne til at forbrænde kalorier – også selvom man bliver siddende i sin sofa i stedet for at knokle løs i motionscentret.
Ulempen er, at forbrændingen kun sker, når brune fedt er aktivt, og det er det sjældent hos voksne mennesker, ofte fordi de ikke har ret meget af det.
Ifølge studiets førsteforfatter, Hande Topel, senior postdoc i Kornfelds forskningsgruppe på Institut for Biokemi og Molekylær Biologi, SDU, er der store perspektiver i opdagelsen.
– Hvis vi kan finde en måde at blokere for AC3-AT på, kan vi måske skabe en strategi for at aktivere brunt fedt på en sikker måde, så vi kan tackle fedme og relaterede sundhedsproblemer, siger hun.
Brunt fedt er kendt hos nyfødte, hvor det har ansvaret for temperaturreguleringen, men mængden falder med alderen. Voksne har derfor ikke så meget af det, men trods det stadig nok til, at det kan aktiveres.
AC3-AT var ikke det eneste relevante protein, som forskerne fandt. De har også fundet andre hidtil ukendte proteiner/genvarianter, der reagerer på kulde på samme måde som AC3-AT. Det er dog for tidligt at sige noget om, hvorvidt disse kan bruges til at aktivere brunt fedt med behandling af mennesker for øje.
Kilde: SDU