Foruden i kaffe og te findes koffein i et hav af produkter, hvor det kan have meget ubehagelige følger.
Artiklen har været bragt i Dansk Kemi nr. 6/7, 2013 og kan læses uden illustrationer, strukturer og ligninger herunder. Se relaterede artikler nederst på siden.
Af Carsten Christophersen
Koffein er et udbredt industrielt kemikalie og naturstof. Ikke blot møder vi det i en kop af de utallige varianter af kaffe – espresso, filterkaffe, stempelkaffe, café au lait eller cappuccino, men også i te. Tillige findes det i et meget stort antal produkter, hvor funktionen ikke er umiddelbart gennemskuelig. Det har en værdsat opkvikkende virkning, men det er også giftigt og kan være dødeligt. Derfor kan der være grund til at drøfte om koffein skal reguleres lovmæssigt.
Koffein før og nu
Nutiden har et mere afslappet forhold til koffein end tidligere tider. I 1911 nedsatte Coca-Cola frivilligt mængden af koffein i deres drikke under et retsligt opgør. Sagsøgeren vurderede, med henvisning til den nyligt vedtagne Food and Drug Act, koffein som en alvorlig trussel mod offentlighedens helbred. Loven blev vedtaget hovedsageligt på følelsesmæssige formodninger og antagelser og ikke på kontrollerede undersøgelser.
Så giftigt er det
Den dødelige dosis for en voksen har længe været sat til omkring 10 g. Eksperimentelt er LD50 – altså den orale dosis der afliver halvdelen af forsøgsdyr som katte, hunde og rotter, omkring 150-200 mg/kg. Disse værdier er ikke i sig selv alarmerende, men værdien af den dødelige dosis for mennesker varierer meget. Et barn er omkommet efter den halve dosis, mens en ung kvinde har overlevet en anslået mængde på 100 g.
Pas på energidrikke
Den store synder i forgiftninger relateret til koffein er energidrikke. De kan indeholde 320 mg/L koffein i blanding med andre stimulerende ingredienser. Indholdet er omtrent tre gange lavere end i stærk kaffe (~ 1000 mg/L). Men indtaget af energidrikke kan være højt, specielt blandt unge mennesker, og de blandes ofte med andre stimulanser eller alkohol. Mange energidrikke indeholder samtidig store mængder sukker og høje koncentrationer af syrer, der i længden ødelægger tandemaljen. I 2006 blev over 500 nye energidrikke markedsført på verdensplan. Koffein kan findes tilsat til så forskellige produkter som sodavand, vand på flaske, øl og spiritus, chokolade, konfekt, is, tyggegummi, yoghurt, kornprodukter til morgenmad, småkager, mælk med smag, solsikkefrø, tørret kød, en stor mængde kosmetik, hudcremer, sæbe, shampoo samt i mange slankeprodukter.
Dødelige forgiftninger er sjældne
Dødsfald direkte relateret til koffein er sjældne, men det er meget svært at afgøre i hvor høj grad koffein har bidraget til alvorlige forgiftninger med andre stoffer. I 2011 registrerede American National Poison Data System 2.304 tilfælde, hvor energidrikke nævnes i forbindelse med forgiftninger. Andelen af forgiftede under 20 år var 77%. Det er samme procentdel, som i tilfælde hvor alkohol plus koffeindrikke blev registreret.
Symptomer på koffeinforgiftning
Typiske symptomer på forgiftning inkluderer mavesmerter, opkast, hurtig puls, uregelmæssig hjerterytme, ophidselse, kramper og slagtilfælde. Symptomerne kan forstærkes ved additive eller synergistiske reaktioner med medicin eller andre stimulerende forbindelser.
Koffein og alkohol
Mange populære færdigblandede alkoholiske drikke er tilsat koffein. Det er meget uheldigt, da mange populære færdigblandede drikke næsten ikke smager af alkohol, men virkningen er der. De fleste konsumenter bliver tilpas døsige og afslappede efter et stort alkoholindtag. Men hvis der er opkvikkende koffein iblandet drikken, så opdager mange ikke rusen. F.eks. mener nogle, at de nemt kan køre bil, men det kan føre til alvorlige uheld til skade for både dem selv, og i værste fald til drab på uskyldige medtrafikanter.
Kilder
Death By Caffeine: How Many Caffeine-Related Fatalities and Near-Misses Must There Be Before We Regulate? J. E. James Journal of Caffeine Research 2012, Bind 2, side 149-1152.
http://www.tandlaegeforeningen.dk/Pressen/Pressemeddelelser/~/media/Tandlaegeforeningen/presse/media/energidrikke_2011.ashx