Rødt kød er forbundet med en øget risiko for tarmkræft. Omvendt er lige netop rødt kød den bedste kilde til jern, og mange mennesker, helt op imod en trediedel af jordens befolkning, lider af jernmangel.
Det kunne se ud som et klassisk pest-eller-kolera dilemma, men løsningen ligger måske et helt andet sted. Nemlig i dyrenes foder.
Årsagen til, at rødt kød giver en øget kræftrisiko, ligger i dannelsen af frie radikaler, der angriber tarmen. Det kan stoppes, hvis de frie radikaler deaktiveres af antioxidanter, og her kommer maté-plantes blade i spil. Maté-planten vokser i det sydlige Sydamerika. Den ligner vores kristtorn, og den indeholder koffein. Derudover indeholder den også mange plantephonoler, og idéen er, at ved at tilsætte tørrede maté-blade til dyrefoder, vil det i sidste ende påvirke, hvor mange frie radikaler der dannes, og dermed nedsætte risikoen ved at spise det røde kød. Og således er vejen banet for, at man kan spise sig til mere jern, uden at øge risikoen for tarmkræft.