Det beskytter al liv på jorden mod partikelstråling fra rummet, og vi – både mennesker og dyr, anvender det til at navigere efter. Men på trods af det, er Jordens magnetfelt er en usynlig og mystisk størrelse. Det dannes dybt inde i jordkloden og virker langt ud i rummet.
DTU leder arbejdet med at kortlægge og udforske Jordens magnetfelt fra rummet i samarbejde med den europæiske rumorganisation ESA ved hjælp af de tre Swarm-satellitter, som efter 10 år stadig fungerer perfekt.
I anerkendelse af DTU’s store betydning for missionen fejres den nu med en stor videnskabelig konference og events i København fra 8.-12 april, og ikke mindst den 11. april kl. 17.
På pladsen foran Frederiksberg Hovedbiblioteket kan man opleve en lydinstallation, som ved hjælp af data fra Swarm illustrerer Jordens magnetfelt og dets udvikling over de seneste 100.000 år forskellige steder på planeten.
Som optakt til lydeventet kan gæster på biblioteket fra kl. 14. bygge en række rum-motiver, som DTU Space har udviklet sammen med Lego.
Derudover er der fra kl. 16. paneldebat mellem professor Chris Finlay fra DTU Space, Claudia Stolle fra Leibniz Institute of Atmospheric Physics samt projektleder Klaus Nielsen, som også er fra DTU Space og en af kunstnerne bag lyd-værket.
– For 10 år siden holdt vi den første sciencekonference i forbindelse med opsendelsen af Swarm. Nu mødes vi endnu en gang i København, og vi i Swarm-gruppen på DTU ser frem at fejre jubilæet med vores internationale samarbejdspartnere i den kommende uge, siger DTU Space-professor Nils Olsen, som er videnskabelig leder på Swarm.
Der er gjort en række opsigtsvækkende opdagelser ved hjælp af Swarm. Blandt andet har man opdaget en jetstrøm i Jordens kerne. Det er en strøm af smeltet jern og nikkel 3.000 km under Nordatlanten, som bevæger sig mod vest med 40 km/år.
Kilde: DTU Space